ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРАВА НАЈПРИЈЕ БОРЦИМА

Предсједништво Општинске борачке организације у потпуности је одбило иницијативу Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ о рјешавању питања ове категорије, наводећи да остваривање њихових права не може да буде дио Закона о правима бораца, јер би се на тај начин деградирала улога борца.

Овакав став заузет је на сједници Предсједништва Скупштине Општинске борачке организације Дервента, која је одржана у понедјељак.

Странке које партиципирају у Народној скупштини Српске потписале су изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Републике Српске.

Ова изјава наишла је на оштру критику организација која се баве питањима борачких категорија. Из Општинске борачке организације констатовали су да би ову ситуацију Борачка организација требало да искористи као основ за покретање иницијативе за измјену законске регулативе.

– Сматрамо да Борачка организација ову иницијативу треба да искористи као мотив за улазак у процедуру измјена и допуна Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС. У том процесу треба инсистирати на ширењу обима права и повећању примања борачких категорија, првенствено кроз везивање основице за обрачун инвалиднина и борачког додатка за просјечну плату – казали су из Општинске борачке организације.

Предсједништво ове организације наглашава чињеницу да не би требало да се умањује историјска улога народних посланика првог сазива, али је изричито у ставу да остваривање њихових права не може да буде дио Закона о правима бораца, јер би се на тај начин деградирала улога борца. Подсјећају да има других рјешења којима може да се валоризује улога посланика првог сазива, која је свакако велика и значајна.

– Такође, нацртом измјена и допуна закона, у који смо имали увид, обухваћен је много шири круг људи од посланика првог сазива Народне скупштине и сматрамо да није коректно да се тражи обезбеђивање права за оне који су били добро скривени иза бораца који су били на првим линијама фронта – речено је у БОРС-у.

Можда би, ипак, сматрају, најбоље било да нацрт закона иде у јавну расправу, па да онда најшири круг заинтересованих каже шта мисли о предложеним измјенама.

– Увјерени смо да би текст коначног приједлога био дијаметрално супротан од оног што је сад припремљено – сматрају борци.

Related posts

БАЛЕШЕВИЋ ПРВИ СТИГАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

admin

ЧЕТИРИ НОВООБОЉЕЛА У ДЕРВЕНТИ

admin

Дијабетес болест која узима маха

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još