Друштво

Први откоси показали добар и
квалитетан род житарица

Овогодишња жетва стрних жита, која је почела петнаестак дана раније него иначе, према првим откосима даје наду ратарима да се ради о добром и квалитетном роду.

Временске прилике протеклих дана погодовале су уласку комбајна у поља и условиле почетак „скидања“ овогодишњег рода житарица, а прве процјене показују да са парцела силази између пет и девет тона пшенице, што је осјетно више него лани. Бољи је и квалитет, иако је било страха од повећане влажности зрна.

Жетва је почела и на парцелама „Еко – Босанске Посавине“ која под стрним житима има око хиљаду хектара, највише на подручју Дервенте. У овом предузећу очекују натпросјечне приносе.

– Ова година је за хљебно жито далеко повољнија него претходна. Вегетација је кренула много раније, али није било касних мразева и све је испало добро. Незахвално је прогнозирати приносе, али очекујемо да буду изнад просјека – казао је руководилац ратарске производње Жељко Грумић додајући да су у добром стању и засади соје, а поникао је и кукруз који је засијан на око 400 хектара.

Станко  Митровић  из  Велике Сочанице жетву хљебног жита које је засијано на 17 хектара, тек треба да почне.

– Пшеница добро изгледа, није полегла, и очекујем принос од око пет тона по хектару. Ове године сам нешто касније почео и сјетву, па ће и жетва причекати – рекао је Митровић који је задовољан и стањем јечма који је засијан на три хектара, кукуруза на шест и соја на 60 хектара.

Упоредо са жетвом почињу и преговори о откупној цијени житарица, а директор „Пољопривредника“ Златко Микеревић истиче да цијена још није формирана.

– Ни у остатку Републике Српске  није  утврђена  откупна цијена, па и ми још увијек чекамо. Ратари и ове године могу да рачунају на то да ћемо откупљивати житарице и складиштити их у силосе – рекао је Микеревић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да очекује да у наредних седам дана жетва пшенице крене у пуном капацитету.

– Ове године имамо добар квалитет пшенице, солидан род, а цијена је нешто на шта не можемо утицати, јер се ради о берзанској роби – нагласио је Минић.

Подстицаји

Министар Саво Минић је подсјетио да министарство даје 500 КМ подстицаја по хектару засијаних површина под пшеницом и регресира гориво са 0,80 КМ по литру.

Related posts

ОД ДАНАС ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ ПЈЕШАКА

admin

У Дервенти зачета
сарадња три установе

Derventski List

„Патковача“ добија нови изглед

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još