Друштво

Превенција и боља свијест
савезници у борби против карцинома дојке

Подршка обољелим од карцинома дојке, значај превентивних ултразвучних и мамографских прегледа, те подизање свијести о факторима ризика за настанак ове болести биле су главне теме предавања о превенцији рака дојке које је одржано вечерас у Центру за културу.

Ради се о једној од активности које током октобра, мјесеца борбе против рала дојке, проводи Дом здравља Дервента, а специјалиста радиологије др Биљана Живковић истакла је да је карцином дојке најучесталији карцином код жена.

– Карцином дојке готово поприма епидемијске размјере и зато је главни циљ активности током овог мјесеца дати подршку женама којима је утврдјена болест, упознати ширу популацију са факторима ризика за настанак болести и, развити свијест о превентивним прегледима дојки – казала је др Живковић додавши да је дервентски Дом здравља имам нови дигитални мамограф, али и потребан кадар за ову врсту прегледа.

-Ради се о апарату који је високо софистициран и који може да открије промјене и промјере сасвим малих димензија и има могућност надоградње томосинтезе. Током овог мјесеца организовали смо превентивне мамографске и ултразвучне прегледе за жене које до сада нису радиле те прегледе како бисмо на вријеме детектовали сумњу на карцином који би требало да се прати или евентуално да се лијечи. Прегледе смо радили, од саме набавке апарата, жена које су се самостално јављале или на препоруку љекара, а у октобру смо циљано изабрали одређену групу жена из свих тимова Службе породичне медицине старости од 30 до 40 година за први ултразвучни преглед, а старости од 40 до 55 година за први мамографски – казала је др Живковић додавши да ће ови прегледи бити обављани током цијелог октобра.

Ову активност дервентског Дома здравља подржали су Туристичка организација и Центар за културу.

– Ово је прва активност у оквиру розе мјесеца, а сљедећа је у организацији Туристичке организације и то трка у Жељезничкој улици под називом „Мала трка за велику ствар“ у суботу, 26. октобра. Новац од котизације биће усмјерен за набавку апарата који помаже при дијагностици уз мамограф, а већ у понедјељак 28. октобра планирамо традиционалну шетњу са средњошколцима – казала је директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић.

Related posts

ПРИКУПЉЕНО 95 ДОЗА КРВИ

admin

ЂАЦИ СТИЧУ САВРЕМЕНЕ КУЛИНАРСКЕ ВЈЕШТИНЕ

admin

Спремност за зимске услове контролисана код 25 возила

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još