ИЗДВОЈЕНОНовости

Прегршт петица, диплома и награда

Ниске петица и успјеси на регионалним и републичким такмичењима који су украсили овогодишњу генерацију најбољих ученика основних и средњих школа служе на понос граду, а данас су на традиционалном пријему који је организовао градоначелник награђени новчаним наградама.

Основне и средње дервентске школе могу да се похвале са осам ученика генерације, 27 носилаца „Вукове дипломе“, те осам појединачних побједника на такмичењима и двије екипе које су своје школе и град успјешно представили на спортској и фолклорној смотри.

Из гимназије рачунарско – информатичког смјера са „Вуковом дипломом“ и круном ученика генерације изашао је Вук Врањеш, а према његовим ријечима, овај успјех је захтијевао доста одрицања.

– Имао сам слободног времена и за дружење и за себе, али сам одлучивао да више радим ка остваривању овог успјеха. Свакако, било је ту доста одрицања и за посвећивање припремама за такмичења – казао је Врањеш додавши да је пријем лијепа прилика за окупљање младих и образованих људи и признавање њихових успјеха.

Са свим петицама рачунарско – информатичку гимназију завршила је и Маја Бојанић.

– Данас је диван дан и лијепо је знати да неко мисли на нас, да труд и рад нису били узалудни. Даље школовање се надам наставити на Природно – математичком факултету, наставни смјер у Бањалуци – казала је Бојанићева.

Ученица генерације Стручне и техничке школе Сузана Пријевић истакла је да су јој труд и залагање током средњошколског образовања дошли природно.

– Није ми било тешко, нисам осјећала да се одричем нечег великог зарад учења, једноставно сам се снашла – казала је Пријевићева.

Донедавно матурант Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ Себастиан Перић, а од септембра ученик за занимање техничар мехатронике, награђен је за све петице које су испуњавале стране дневника, а и довеле га до титуле ученика генерације.

– Кључно је било ускладити вријеме за учење, за ваннаставне активности и пријатеље. Наставићу и даље да се трудим и залажем за знање – рекао је Перић.

Титулу ученика генерације из Основне школе „Никола Тесла“ понијела је Александра Столић која је за даље школовање изабрала гимназију општег смјера.

– Водиља ми је увијек била жеља да будем што боља, јер мислим да је заиста најбитније и исплатило се. Планирам да на даљим стазама примјењујем знање које сам стекла и на такмичењима – казала је Столићева.

Градоначелник Милорад Симић честитао је свим ученицима, професорима, наставницима и менторима, као и поносним родитељима.

– Сва дјеца су лијепа и добра и то је Божији благослов, али од добрих имају бољи, они који мало више раде, имају више талента и које наставници и професори изњедре и које треба наградити. Данас је то признање за рад 47 ученика и још њих 20 окупљених у рукометну и фолклорну поставу. Ова дјеца су основ друштва, есенција живота и било да су средњошколци који ће слику Дервенте понијети негдје друго или основношколци наша су перјаница – казао је Симић додавши да Градска управа настоји да континуирано пружа подршку младим Дервенћанима.

– Од рођења првог дјетета и поклона, па преко вртића, а за чије ћемо проширење уложити готово 700.000 марака како бисмо очистили листе чекања, пружамо подршку. Важно је истаћи да, колико постоји потреба за вртићем показује да су родитељи запослени, што показује стабилност породице. Полазак у основну школу, превоз за који издвајамо 220.000 КМ, превоз за дјецу са посебним потребама за програме социјализације, стипендирање 200.000 КМ, подршка за вантјелесну оплодњу, породице, а све је то слика доброг односа према младима. 1.200.000 КМ издвајамо за обданиште, а поента је да што више издвајамо из буџета, то мање издвајају родитељи. Када бисмо то сабрали, издвајамо око 2.200.000 КМ на годишњем нивоу, а за активности као што су пријеми око пола милиона и то не треба жалити јер су то средства за младе који већ имају свијет у својим рукама и они ће бити они који ће сутра преузети и поправити све оно што ми стари невјешто радимо – рекао је Симић.

Награђивање најбољих ученика дугогодишња је пракса Градске управе, а за ове намјене из буџета града издвојено је 7.470 марака.

Ученици генерације

Овогодишњу генерацију најбољих краси 27 „вуковаца“ од којих осам ученика генерације и то Александра Столић, Анђела Орландо, Јелена Асентић, Себастиан Перић, Анђела Маркуљевић, Вук Врањеш, Лејла Мехмедовић и Сузана Пријевић.

Такмичења

За запажене резултате на регионалним и  републичким такмичењима награђено је осам ученика и то Андреј Душанић, Анастасија Столић, Сергеј Радановић, Стефан Милојевић, Вук Врањеш, Ања и Мила Сибинчић и Марија Пејчиновић, те екипа ОШ „19. април“ која је однијела побједу на Републичкој смотри фолклора у категорији „Најбољи сценски наступ“ и екипа Основне школе „Никола Тесла“ за пласман на прво мјесто у рукомету на регији.

– Ишле смо на регионално и републичко такмичење у рукомету и задовољне смо постигнутим успјехом – рекла је голман екипе Едина Хрустић, док је капитен и најбољи играч на регији Милица Петковић додала да је поносна на свој тим који се изборио за друго мјесто међу екипама из 400 школа.

Related posts

„ЉЕТНА АРТ СЦЕНА“ ПОДИГЛА ЗАВЈЕСУ

admin

НОВИ СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ У ДЕРВЕНТИ, ОСМИ ПО РЕДУ

admin

БАЈРАМ ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН!

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još