ИЗДВОЈЕНОНовости

Предано његовати сјећање
на борбу против фашизма

Дана устанка народа БиХ против фашизма, 27. јул, свечан је дан за Календеровце, али и остатак Дервенте, јер чува сјећање на подвиг предака који су 1941. године устали притив смртоносне идеологије и за слободу заложили оно највредније што су имали – своје животе.

Поводом Дана устанка и ове године у Календеровцима су се окупили представници СУБНОР-а, потомци учесника Народноослободилачке борбе, представници локалне управе, те други мјештани и поштоваоци антифашистичке борбе, присјећајући се почетака организованог отпора против фашизма, али и његових жртава.

Тим поводом градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације СУБНОР-а и представници политичких партија СНСД и СП положили су вијенце испред спомен – обиљежја погинулим борцима НОР-а и осталих жртвама, а почаст је уз служење помена одата и погинулим под фашистичким терором у Календеровацима, Осојцима и Рапћанима.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић напоменуо је да су 27. јула 1941. године почели устанци народа у БиХ и Хрватској против фашизма, а зачетак отпора на подручју Дервенте био је у Појезни 4. јула.

– Послије тога, централни покрет устанка у Дервенти био је из календеровачког краја. Посебно је трагична судбина мјештана овог села, али и Осојаца и Рапћана, које су усташе побиле 1945. године послије повлачења партизанских јединица, спалившти, при том, села. Ми смо дужни да поштујемо људе који су дали своје животе за слободу коју данас живимо – рекао је Прерадовић.

Градоначелник је нагласио да је 27. јул синоним отпора народа у Календеровцима против фашизма и да је важно поштовати њихово страдање.

– Драго ми је да из године у годину, уз бројне поштоваоце и потомке, који воле слободу и једну дивну државу, чувамо сјећање на антифашистичку борбу – рекао је Симић уз напомену да се мора поштовати  традиција и животи које су људи дали.

– Драго ми је да је наш мјесни свешетник одржао  парастос и жртвама фашистичког терора из три села у којима је 1945. године више од 60 душа погинуло само зато што су Срби – рекао је Симић, који је почаст одао и страдалим у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату.

Милан Гаврић из Осиње поштоваоц је антифашистичке борбе, али и чувања сјећања на жртве.

– Завршетком Другог свјетског рата мислили смо да је фашизам готов и да се никада неће поновити, али нажалост, свједоци смо да је 1992. године ова идеологија оживјела и да су њени носиоци исти они који су ову идеологију предводили  1941. године – рекао је Гаврић.

Календеровачки свештеник Давор Петковић истакао је да се жртава страдања увијек треба с пијететом сјећати.

– Требамо увијек молитвено да их се сјећамо, Богу да се молимо за њих, јер они су своје најсветије дали да би ми данас могли слободно да живимо – рекао  је Петковић.

Дану устанка у Календеровцима присуствовао је и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, представници Градске борачке организације, потомци учесника НОР-а и чланови СУБНОР-а, мјештани и други суграђани. 

Related posts

Без струје сутра
већи број насеља

Derventski List

Трговинама радно вријеме недјељом до 15 часова

admin

ГОСТОВАЊЕ „КРОЈАЧА“ КОД „СЛОГЕ“ ЗА СТАРТ НОВЕ СЕЗОНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još