Друштво

Предајом нелегалног оружја
грађани су амнестирани од санкција

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са УНДП-ом БиХ проводи превентивну кампању „Поштуј живот, не оружје“ чији дио је и Полицијска станица Дервента, а циљ кампање је да се грађани упознају са опасностима злоупотребе ватреног оружја са акцентом на добровољну предају нелегалног наоружања.

Тим поводом полицијски скужбеници Полицијске станице Дервента данас су грађанима дијелили промотивне летке.

Из дервентске полиције подсјећају да према Закону о оружју и муницији грађани подлијежу амнестији уколико оружје добровољно предају.

– Полицијска станица Дервента апелује на грађане који посједују легално оружје да га чувају на прописан начин, у сефовима и изван домашаја других лица, како не би дошло до трагедија. Такође, позивамо грађане који посједују нелегално оружје да га добровољно предају у најближу полицијску станицу, јер ће у том случају бити  амнестирани од санкција сходно члану 78. став 2. Закона о оружју и муницији. Одговорним власништвом над оружјем спречавамо трагичне случајеве, док неодговорним власништвом над оружјем доводимо у опасност све у његовој близини – истакао је командир дервентске Полицијске станице Славиша Павловић.

Командир Славиша Павловић

Он је подсјетио да је у току прошле године на подручју које је у оперативној надлежности Полицијске станице Дервента употребом ватреног оружја извршено једно кривично дјело „мучење или убијање животиња“, док је евидентирано пет кривичних дјела „недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја“. – Од укупно 16 кривичних дјела „насиље у породици или породичној заједници“ у току 2023. године у шест случајева извршилац кривичног дјела је посједовао оружје, од чега се у три случаја радило о оружју у легалном посједу, а у три случаја оружје је било у нелегалом посједу, док нисмо имали наведених кривичних дјела гдје је извршилац употријебио ватрено оружје. Такође, евидентирана су и четири прекршаја из области Закона о оружју и муницији Републике Српске и шест прекршаја из члана 16. Закона о јавном реду и миру Републике Српске – прецизирао је комадир Павловић.

Када је у питању предаја легалног оружја, лани су на подручју Полицијске станице Дервента, предата 33 комада оружја (ловачко оружје и оружје за личну безбједност) од стране насљедника послије смрти власника оружја, док је девет комада оружја предато добровољно, без накнаде.

Санкције које регулишу ову област прописане су Кривичним закоником Републике Српске, Законом о јавном реду и миру и Законом о оружју и муницији.

– Овом приликом апелујемо на све грађане да свако сазнање о нелегалном посједовању ватреног оружја могу пријавити у најближу полицијску станицу или позивом на број 122, што могу учинити и анонимно – нагласио је командир Павловић.

Кампању МУП-а подржали су и Дервенћани.

– Сматрам да је ово веома добра  и  корисна  акција и надам се да ће њен резултати бити предаја непотребног оружја – рекао је Дервенћанин Станимир Новаковић.

Предаја оружја

Кампања „Поштуј живот, а не оружје“проводи се од 15. фебруара до 31. марта уз подршку Развојног програма УН-а и агенција за спровођење закона у БиХ.

Полиција подсјећа грађане да је у току трајања кампање нелегално оружје могуће добровољно предати у најближој полицијској станици, чиме ће бити амнестирани, односно ослобођени прекршајне и кривичне одговорности.

Related posts

„Просвјета“ бира најљепше рукописе ћириличног писма

admin

„ШАКАЛИЈАДА“ ОКУПИЛА 300 ЛОВАЦА, ПАЛА ДВА УЛОВА (ФОТО)

admin

Јачати капацитете за борбу
против насиља над женама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još