ИЗДВОЈЕНОНовости

Промјена на челу Геронтологије, Туристичка без директора и УО

Осим једногласне одлуке да Великогоспојинска повеља са златним грбом града ове године буде додијељена предузећима „Фрукта трејд“, „Нивекс“ и Радету Ћудићу из Црнче, одборници Скупштине града су већином гласова разријешили в.д. директора Геронтолошког центра и именовали новог вршиоца дужности, док је Туристичка организација града остала без управљачких структура.

Данашње засједање, као и претходна у овом мандату локалног парламента, обиловала су неслагањима одборника позиције и опозиције о кадровским питањима, која су доминирала и овом сједницом. Након што није прихваћен приједлог шефа Клуба одборника СНСД-а Славка Томаша да са дневног реда буду скинуте тачке које се односе на именовања у неколико јавних установа, јер нису испоштоване процедуре за њихово уврштавање на дневни ред, са позиције в.д. директора Геронтолошког центра, већином гласова, смијењена је Ђурђа Додиг Пијетловић, а на њено мјесто, такође у својству в.д. директора, именована је Јелена Николић.

Управо о овој тачки водила се и највећа расправа. Док су из редова опозиције упозоравали да закон не познаје могућност разрјешења вршиоца дужности директора и именовање новог в.д, као и могућност да овакво разрјешење добије судски епилог, из позиције су истицали да није било основа да Додиг Пијетловићева више од пет година буде в.д. директора Геронтолошког центра, те да је Николићева квалитетан кадидат за ову позицију.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Мирко Петрић побројао је разлоге за разрјешење Додиг Пијетловићева.

  • В.д. директора Геронтолошког центра на овој позицији је био 5,5 година, што није у складу са законом, а нису прихваћени ни извјештаји о раду и финансијски извјештај установе за прошлу и план рада и финансијски план за ову годину. Такође, није испуњен и ЦЕБ пројекат, у оквиру којег је ова установа и изграђена, а ни дио штићеника Центра за социјални рад Дервента, који су смјештени у установе изван Дервенте, није премјештен у ову установу, како је било најављено – рекао је Петрић додајући да је проблематично било и ангажовање волонтера.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш истакао је да је убијеђен да ће разријешени в.д. директора покренути управи спор, што ће ићи на терет градског буџета.

  • Настаће трошкови од око 18.000 марака који ће ићи на терет града. Такође, образложење за разрјешење није у складу са законом и Статутом града, с обзиром да нису образложена неприхватања извјештаја Геронтолошког центра. Једини разлог за то јесте што Додиг Пијетловићева не припада политичкој групацији која тренутно чини већину – рекао је Томаш, док је шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић нагласио да је циљ држања директора у статусу в.д. био начин да претходна већина такве кадрове држи под контролом.

На констатацију одборнице ПДП-а Сање Димитрић да је Николићева квалитетан кандидат, и да познајући Додиг Пијетловићеву сматра да њено разрјешење неће добити судски епилог, одборник СНСД-а Давор Симић казао је да је политиканство позивање на морал досадашње директорице у смислу покретања евентуалне тужбе, истичући да она испуњава све услове за руководиоца ове установе, за разлику од Николићеве.

Гласовима већине одборника Туристичка организација остала је и без директора и Управног одбора, након што је смијењен досадашњи в.д. директора Младен Пећић, а иако га је конкурсна комисија за избор директора предложила поново на ову функцију, тај приједлог није добио потребну већину гласова. Такође, послије разрјешења чланова УО ове организације, те неприхватања приједлога градоначелника да на ова мјеста, у својству вршилаца дужности, буду именовани исти чланови, Туристичка организација је остала без управе. Усвојена је и одлука о расписивању конкурса за именовање чланова УО.

Такође, већином гласова, разријешени су чланови Управног одбора Центра за културу, а с обзиром да градоначелников приједлог да исти кадрови остану на позицијама в.д. чланова УО, ова установа остала је без Управног одбора. Донесена је одлука о расписивању конкурса за ове позиције.  Усвојена су и рјешења о именовању чланова школских одбора у СШЦ „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе, као и рјешења о именовању комисија за избор по конкурсима у Центру за културу, Спортском центру и вртићу „Трол“.

Неслагања је било и увези са Приједлогом одлуке о висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта, за коју је Одјељење за стамбено – комуналне послове током сједнице предложило измјене, а шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић амандман. Измијењена одлука није добила подршку већине одборника, док је Ђурићев амандман усвојен.

Усвојене су и одлуке о продаји неизграђеног земљишта у својини града у Индустријског зони и непокретности у својини града у обухвату Регулационог плана „Дервента-сјевер-Луг“ путем усменог јавног надметања, те одлука о изради измјена дијела Регулационог плана „Центар исток – Центар запад – Блок запад“, која је накнадно додата дневни ред. Подршку је добило и више одлука о продаји непокретности у својини града Дервента, о замјени некретнина и о прихватању понуђеног земљишта на поклон без накаде.

Коментаришући данашње засједање, градоначелник Милорад Симић казао је да је оно било испуњено нелогичним и напраситим доношењем одлука.

– Морао сам данас, мимо дневног реда, казати да ми је жао што учествујем у нечему што нема логику. Скупштинска већина увијек се поштовала и мора се и даље поштовати, али је ријеч о групацији од 15 особа која је данас подржала доста неразложних ствари и по сваку цијену. То се десило са одлуком о разрјешењу дужности чланова управног одбора, мимо процедуре, и неименујући вршиоце дужности, чиме је Туристичка организација остала без руководства. То се дешава и у другим јавним установама, због чега неће моћи да буду направљени буџетски захтјеви за оквир буџета за идућу годину – објаснио је Симић додавши да је ријеч о одлукама које су на штету Дервенте.

– Одлуке донесене на посљедњих неколико сједница иду у правцу разградње и то принципом што горе – то боље, а не схватају да ми то не радимо једни другима, него људима који су нам указали повјерење и вјерују у наше знање, мудрост и жељу да учинимо боље. Жао ми је што се то дешава у Дервенти, јер је Дервента словила за примјер по много параметара, па између осталог и у разумијевању, коректности и благости, а ово тренутно није то – окарактерисао је Симић, а незадовољство данашњим радом дервентског парламента истакао је и шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш.

– По први пут се након толико година, а ово ми је четврти мандат, осјећам лоше послије засједања Скупштине која личи на све, само не на законодавни орган власти. Важно је истаћи да скупштинска већина није само 15 руку, него рад у складу са прописаним процедурама, што се данас није десило – казао је Томаш додајући да се на данашњем засједању десило нешто што судска пракса не познаје.

– То је разрјешење вршиоца дужности Геронтолошког центра, да би се именовао нови вршилац дужности који не испуњава услове – казао је Томаш осврћући се и на смјене у Туристичкој организацији.

– Запослени у тој јавној установи у наредна три мјесеца неће имати лични доходак, нити ће до 15. септембра моћи да ураде финансијски план за наредну буџетску годину. Једина ствар око које смо се данас сложили, а која је требала да донесе овој сједници свечарски тон, јесте да додијелимо три Великогоспојинске повеље са златним грбом града Дервента за 2021. Годину – казао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић такође је прокоментарисао додјелу Великогоспојинске повеље, а образложио је и одлуке о разрјешењима.

– Имали смо прилика у неким претходним периодима, када се дешавало да имамо два приједлога за Великогоспојинску повељу и, поред тога што на комисијама установимо да оба приједога испуњавају све услове, изаберемо само један приједлог. Ове године, повеља ће бити додијељена за три субјекта – казао је Ђурић додајући да је Ђурђа Додиг Пијетловић много раније могла да буде именована за директора Геронтолошког центра.

Коментаришући амандман који је уложио на висину накнада за уређење градског грађевинског земљишта, Ђурић је казао да је намјера пријашње позиције је била да прође поскупљење од 100 одсто.

– Важно је да се зна да смо успјели спријечити поскупљење уређења градског грађевинског земљишта и то не у малом износу, што је нарочито важно за оне који граде објекте од по више хиљада квадратних метара, тачније станоградњу – казао је Ђурић, а исту тачку је коментарисала и начелница Одјељења за стамбено – комуналне послове града Дервента по овлашћењу Јефимија Шербић.

– Одјељење је извршило детаљну анализу градског грађевинског земљишта и трошкове које смо имали у претходном периоду по зонама, и на основу тога и повећања основице, дошло се до података да израдом регулационих планова, наша се основица скоро дупло повећала на 269,01 марака. Одјељење није било у могућности да смањује проценте по зонама, јер смо сматрали да уређење није било мање, него се повећало самим тим би ишли у штету града, а у смислу да нисмо уређивали град. Оно што се амандманом који је уложила скупштинска већина покушало јесте враћање цијена на стари износ, што је и усвојено у коначници, што резултира повећањем за четврту и шесту зону, а умањењем цијене у преосталим зонама – објаснила је Шербићева.

Related posts

ДРУГАРИ СТИГЛИ У ЦРНЧУ И ОБРАДОВАЛИ МИЛОША

admin

ДРУЖИЛИ СЕ БИВШИ РАДНИЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

admin

Подршка плановима јавних установа
и предузећа за 2023. годину

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još