Култура

Публика уживала у музичком путовању

Ноте класичне музике настале у различитим епохама и земљама вечерас је на виолини пред дервентском публиком извела професор виолине Наталија Тодоровић у пратњи пијанисте Владе Данића, дајући омаж бројним композиторима и њиховим остварењима.

Осим представљања композиција чији су звуци потекли из европских земаља, овај дуо вечерас је представио и дјела композитора Владе Милошевића.

– За вечерашњи програм смо бирали један врло разнолик репертоар у музичком погледу, али смо водили рачуна и да обухватимо више музичких епоха, како бисмо задовољили различите укусе публике. Концерт сам осмислила као једно мало музичко путовање, тако да ће публика, па и лаици, лако уочити да је ријеч о шпанској музици, која је јако карактеристична, италијанској или, пак, епохи класицизма, међу којима је неизоставан мој омиљен композитор Моцарт. У атрактивном и виртуозном реперотоару свакако доминира период романтизма, дакле 19. вијек, гдје су и највећи виолинисти који су писали само за себе, а наравно, свирамо и нашег композитора Владу Милошевића, на чијој сам виолини свирала неких десет година, и иако вечерас не свирам, увијек волим да промовишем и његову композицију. Публици се на клавиру представио мој колега, који већ дуги низ година наступа са мном, пијаниста Владо Данић – казала је Тодоровићева истакавши да вјерује да публика нашег поднебља није равнодушна према виолини, о ком год се правцу радило.

– Стекла сам утисак да овај крај генерално воли виолину, можда више у неком етно или народном звуку, али обишли смо прошле године готово цијелу БиХ и примијетно је да људи воле овај инструмент и нису равнодушни послије концерта – рекла је Тодоровићева.

Вечерашњи концерт је трећи по реду на овогодишњој турнеји овог дуа и уједно прво представљање у Дервенти, а како је ова умјетница истакла концерт је и увертира за друга остварења на музичком плану.

– Овај вечерашњи концерт је на неки начин увертира за крај фебруара када очекујемо да изађе наш CD за музичку продукцију Радио – телевизија Републике Српске, који је снимљен крајем прошле године, а у циљу промоције класичне музике, да је приближимо народним масама, можда у неку руку и комерцијализујемо и с тим у вези ћемо снимити и два спота – објаснила је Тодоровићева, а свјетло дана би ускоро требало да угледа и њена збирка композиција.

Related posts

„Пркос – фест“ одисао
нотама класичне музике

Derventski List

Филмске вечери
поново у библиотеци

Derventski List

Сари Богдан награда на конкурсу поводом Дана РС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još