ИЗДВОЈЕНОКултура

Пјесници двије деценије ријечима славе љепоте Укрине

Под окриљем манифестације „Међународни илиндански пјеснички сусрети“, која већ двије деценије лијепом ријечју његује природне феномене ријеке Укрине, те тежи њеном очувању, изњедрен је велики број стихова, а ауторима оних најљепших данас су уручене награде.

Ову манифестацију већ јубиларних 20 година организује Српски књижевни клуб „Вихор“, а предсједник Управног одбора овог клуба и један од оснивача манифестације Милорад Мишо Ђурђевић истакао је да је протекле двије године усљед пандемије корона вируса, посао организатора био порилично изазован.

– Организација ових јубиларних сусрета није био лак посао, ни усљед пандемије, а и ови сусрети су међународног карактера и окупљају велики број пјесника, али се то све надокнади када осјетите задовољство и захвалност свих окупљених, а одзив је ове године јако добар. Својим присуством манифестацију су обогатили пјесници из Србије и Српске, свих градских и општинских клубова – казао је Ђурђевић додавши да је планирана посјета обалама ријеке, с обзиром да су ови сусрети првобитно одржани на Прљачи, то јесте на обали ријеке.

Задовољство присуством и одржавањем манифестације истакао је побједник конкурса у категорији љепоте вода Цвијетин Баја Лобожински.

– Моје задовољство је превелико и заиста сам почаствован што сам овдје. Ово је трећи пут да учествујем и могу да кажем „трећа срећа“,  јер сам освојио прву награду пјесмом под називом „На обали реке“ – казао је Лобожински додавши да се писањем поезије бави већ дуги низ година.

– Прву песму сам написао у првом разреду основне школе, а била је инспирисана природом, тачније олујом и грмљавином. Пред праг пунолетства запалио сам око 700 песама и престао да пишем, али сам се ипак касније вратио поезији. До данас сам објавио шест збирки поезије и роман, а у наредним данима требало би да из штампе изађе још једна збирка поезије – објаснио је Лобожински, а задовољство није могла да сакрије ни побједница у категорији „Укрински цвијет“ Слава Станојевић из Теслића.

– Ово је пети пут да учесвујем у конкурсу клуба „Вихор“, а ове године ево освојила сам прво мјесто пјесмом „Љубавни плес укринског цвијета“, а кроз коју сам  покушала сам да спојим тај природни феномен појаве бијелог лептира на површини са оним нашим пјесничким надахнућем и инспирацијом која се јави у неком тренутку, а остави траг у вјечности – казала је Станојевићева.

Прву награду за шаљиву пјесму добила је Гордана Илић из Добоја оцијенивши манифестацију плодоносном, како за стварање, тако и за развој пријатељстава.

– Посебно ми је задовољство ову награду преузети у Дервенти, јер је то град гдје се највише дружим и смијем – казала је Илићева.

НАСТАНАК МАНИФЕСТАЦИЈЕ

На почетке одржавање ове манифестације подсјетио је један од идејних оснивача ових сусрета Савко Пећић.

– Послије посљедњег рата, пјесници су почели спонтано да се окупљају, до тренутка када смо одлучили да озваничимо праксу окупљања на Прљачи, гдје су коријени ове манифестације која је посвећена љепотама и заштити вода, те су се у почетку окупљали са нама и еколози и рибари, на тај начин шаљући поруку о очувању чистоће вода – објаснио је Пећић.

Related posts

Пливање овог љета савладало 167 малишана

admin

Љубав и пријатељство укоричени у „Душу боемску“

admin

Отварање изложбе слика Зорана Гојковића вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još