Друштво

Савремено и занимање будућности

Мехатроника као инжењерска дисциплина представља савршен спој машинства, елетротехнике, аутоматике, програмирања и информационих технологија, а као таква тренутно је једно од најтраженијих занимања, за којим потреба расте из године у годину.

Управо због тога Средњошколски центар „Михајло Пупин“ планира упис једног одјељења техничара мехатронике, у којем мјеста има за 24 ученика.

У оквиру четворотогишњег школовања ученици стичу специфична знања и вјештине из електронике, машинства и рачунарства и постају добро обучени стручњаци, тражени на тржишту рада како код нас, тако и у свијету. Мехатроничаре краси низ способности, а нека од њих су одржавање и поправљање сложене опреме и система у било којој дјелатности, пројектовање аутоматских машина и алата, надзор над сложеним процесима у погонима, сервисирање комплексних система опреме, а поједини профили овог занимања могу бити усмјерени додатно према канцеларијској или медицинској техници, техничким производним процесима и мјерној опреми.

Директорица школе Гордана Асентић подсјећа да се због сталног напретка технологије појавила потреба за стручњацима који могу пројектовати и одржавати сложене системе.

– Важно је нагласити да је потражња за овим кадром на тржишту рада веома велика, што потврђује чињеница да на евиденцији Завода за запошљавање нема незапослених техничара мехатронике. Такође, ученици послије завршетка средње школе имају могућност наставка школовања на неком од техничких или других факултета са добрим почетним знањима и вјештинама – рекла је Асентићева.

Она је нагласила да СШЦ „Михајло Пупин“ има квалитетно опремљен ресурсни ЦНЦ центар који је опремљен са два велика индустријска ЦНЦ апарата и савременим алатима који омогућавају квалитетно извођење практичне наставе.

Због жеље да упише машински факултет у овом занимању се обрела Марина Китић, ученица другог разреда.

– Мислим да ово занимање пружа добру подлогу за факултет, а и за запосљење. Професори су одлични и гледамо их као пријатеље који су ту да нам пренесу знање и да нас науче што боље. Највише ми се свиђају стручни предмети и сви који имају интересовања за ЦНЦ машине или програмирање тих машина треба да упишу ову школу – рекла је Китићева.

Мехатроничари имају шансу за запослење и у свом града, јер у Дервенти послује више од десет предузећа којима су у процесу производње потребни стручњаци овог профила, а којим неријетко праксу пружају у својим погонима још током школовања.

Дервентски лист у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представља све струке које су понуђене ученицима у СШЦ „Михајло Пупин“ за идућу школску годину.

 

Related posts

Од недјеље љетње рачунање времена

admin

Више села сутра без струје

Derventski List

„Агићки млинови“ у новом руху

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još