Друштво

Савјетовалиште прва помоћ за породичне кризе

Породично савјетовалиште, које ће Дервенћанима бити доступно под окриљем Центра за социјални рад, омогућиће добијање стручних савјета за широк спектар проблема са којима се суочавају готово све генерације грађана, те је од великог је значаја за рјешавање ситуација у којима је потребно посредовање.

Истакли су то из Центра за социјални рад додајући да је породично савјетовалиште услуга која је прописана Законом о социјалној заштити, те је новитет у овој установи.

– Ослушкивањем потреба становништва и њихових проблема, као и добијањем статуса града, отворила се потреба за подношењем захтјева Министарству здравља и социјалне заштите РС за давање сагласности за отварање Породичног савјетовалишта у Центру за социјални рад, те је та сагласност и стигла – казала је директорица овог центра Маја Поповић додајући да ће савјетовање бити намијењено разним генерацијама, али и ситуацијама.

– Савјете ће моћи да добију млади који тек намјеравају живјети заједно, партнери који имају потешкоћа у ванбрачном функционисању, родитељи који имају потешкоћа у васпитању своје дјеце, дјеца и млади који имају проблема у одрастању и сазријевању или имају проблема у својој породици, школи или са другима, али и лица која трпе или чине насиље. Такође, савјетовање је намијењено и разведеним особама у превазилажењу постразводних проблема, особама која имају потешкоће због поремећених породичних односа, те особама која имају потешкоћа у било којој сфери свакодневног функционисања – казала је Поповићева.

Рад у Породичном савјетовалишту ће, како је објаснила, омогућити стручном оспособљавања радника да раде са људима од момента доношења одлуке о растави брака, провјере одлуке, посљедица које она производи на супружнике, али и њихову дјецу стечену у брачној заједници.

– Искуство нам говори да не постоји породица која, психолошки речено, у својим животним циклусима не наиђе на кризу. Ту је од пресудне важности начин на који се криза може ријешити и превазићи са што мањим посљедицама по све чланове. Битно је напоменути да се ту разликују породице које су функционалне и које на адекватан начин рјешавају своје проблеме од дисфункционалних породица које користе дисфункционалне обрасце како понашања тако и рјешавања проблема у којима се нађу – нагласила је Поповићева.

Током рада у Породичном савјетовалишту стручна лица сачињаваће индивидуални план рада за сваку породицу посебно, са назнаком у којем правцу даљи рад треба да тече.

Превенција

Директорица Центра за социјални рад истакла је да превенција заузима примарно мјесто у свакој области бриге о људима и цјелокупном становништву, те ће, самим тим, то бити једна од карика у ланцу услуга које ће Породично савјетовалиште пружати.

Related posts

Квалитетна пракса крчи пут до запослења

admin

Почело зидање куће за Славишу
Малића, прикључена и вода

Derventski List

ПЛЕСНА СМОТРА ОКУПИЛА 380 МЛАДИХ УМЈЕТНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još