Култура

Садржајан живот славног
пјесника заслужио роман

Романсирана биографија великог српског пјесника и дипломате Јована Дучића потекла из пера Славише Павловића, под називом „Химерина крв: Роман о Дучићу“ представљена је вечерас дервентској публици.

Роман, како је истакао сам аутор, декорисан је фикцијом.

– Роман о Дучићу, као и сваки роман, настао је на биографији у којој има фикције за коју сам се трудио да буде само декор. На пример, ми не знамо шта су Јован Дучић и Слободан Јовановић разговарали иза затворених врата, али исход тог разговора, на основу више препричавања, нам је познат и на тај начин сам правио сцену дијалога између њих двојице. С друге стране, трудио сам се да хронолошки испратим Дучићев живот и да сам у роман унео све што сам желео, та књига би била дупло опширнија – рекао је Павловић истакавши да је најтежи дио писања романа заправо „избацивање“ дијелова.

– Мени је заправо и најтежи део писања књиге био шта ћу да избацим, односно шта да не ставим у књигу из тако богатог живота. Мотив да напишем ту књигу је суштински моја љубав према стваралаштву Јована Дучића који је и данас један од мојих књижевних узора, а с друге стране један занимљив живот који није преточен у роман и телевизијску серију, што бих волео да остварим у свом животу. Такође, ту је и тај комерцијални део, да ће неко да чита то што је мени пријало и што ме надахнуло да радим – објаснио је Павловић.

Аутор је истакао да тренутно ради и на више нових пројеката.

– Тренутно радим две документарно игране серије и завршавам збирку прича која ће изаћи следеће године и то су два мања пројекта од оног на којем радим већ годинама, а то је роман о Светом Николају Велимировићу, а за којег ми је жеља да буде мој најбољи роман и достојан дела једног владике – рекао је Павловић.

Related posts

„Пркос – фест“ подигао завјесу

admin

Виртуоз на виолини побрала нове награде

admin

У библиотеци идуће
седмице филмске вечери

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još