ИЗДВОЈЕНОНовости

Сајам привреде допринос привредном замаху Дервенте

Сајам привреде и туризма, који открива привредне потенцијале на којима се темељи стабилност Дервенте, али и Републике Српске данас је свечано отворен.

Празник привреде, који ће посјетиоце и многобројне излагаче окупљати до петка, свечано су отворили министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и градоначелник Милорад Симић.

Да је Дервента локална заједница која поставља добар примјер привредног развоја, те доприноси привредној разгледници РС, истакао је Петричевић.

– Дервента је локална заједница која је лидер у привредном развоју и у привлачењу страних инвеститора и служи за примјер другим локалним заједницама, првенствено водећи се њиховим искуством и свим оним што је допринијело да данас причамо о Дервенти као највећем учеснику извоза РС. Оно што је битно истаћи је да овдје послују фабрике металне индустрије, текстила, коже, обуће и дрвне индустрије, дакле прерађивачка индустрија која учествује у највећем проценту, са чак 85 одсто, у извозу РС. За подршку прерађивачкој индустрији министарство има програм у склопу гранта, а који су усмјерени на подршку за  набавку нових технологија и опреме који ћемо реализовати у наредних десетак дана – рекао је Петричевић додавши да је министарство издвојило 1,5 милион марака за подршку и малим и средњим предузећима, а јавни позив за аплицирање за ова средства отворен је до 31. августа.

– Користим прилику да позовем наше привреднике да искористе тај јавни позив како би остварили своја права – рекао је Петричевић.

Градоначелник Милорад Симић подсјетио је на богату привредну разгледницу града на Укрини у којем послује на стотине привредних субјеката, од којих 33 стране компаније.

– Дервента има право, али више од тога, има обавезу организовати овакве манифестације, јер је из пепела поникла као примјер развоја локалних заједница у Српској. Ми смо направили један искорак и препознаје нас окружење, па и стране, њемачке, аустријске, кинеске и италијанске компаније, укупно 33 стране компаније чија производња је усмјерена на домаће тржиште. У Дервенти послује око 750 привредних субјеката, укључујући и 130 пољопривредних произвођача који имају статус фирме. Те чињенице доводе до бројке од скоро 7.000 запослених – рекао је градоначелник додавши да Дервента има јако ниску стопу незапослености, а запослење у некој од дервентских фирми пронашао је и значајан број радника из околних општина.

Он је најавио и долазак нових инвеститора.

– Поново се покреће прича са фирмама из Пољске да инвестирају на подручју града, а поента пословања са свим фирмама је отвореност, транспарентност и коректан однос – рекао је Симић.

Сајам привреде и туризма и ове године организован је под окриљем Спортског центра у сарадњи са Туристичком организацијом, а директор центра Мирослав Симић подсјетио је да се ова манифестација одржава од 2006. године.

Један од највећих извозника Дервенте и цијеле БиХ и самим тим носилац великог дијела привредног доприноса је фабрика обуће „Санино“, а директор и власник Радован Пазуревић истакао је да је значајан број радника реалног сектора у Дервенти запослен управо у обућарској производњи.

– Наша фирма је у прошлој години је остварила изузетно добар резултат када је извоз у питању, успјели смо да извеземо у Европу 1.750.000 пари ципела, а укупан приход је био више од 25 милиона марака. Обућарска индустрија у Дервенти биљежи готово стотину година свог од својих почетака, дакле ријеч је о изузетно дугој традицији. Тренутно је у Дервенти, када је у питању обућарска производња, запослено око 2.500 радника, што је изузетно висок број и самим тим приход производа је висок, као и извоз – рекао је Пазуревић.

Отворењу 16. Сајма привреде и туризма присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, те званице уз јавног живота Дервенте и околних општина, а церемонију отворења украсио је наступ бенда „ЕПП“, те скок падобранаца бањалучког падобранског клуба „Skydive“.

Related posts

Градиво лакше уз
нову рачунарску опрему

Derventski List

ПРАВА НАЈПРИЈЕ БОРЦИМА

admin

МАРКОВИЋА СОКАК ДОБИЈА ГРАДСКУ ВОДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još