Новости

Све познато, чекају се
званични резултати

Иако је, послије локалних избора, у Дервенти практично скоро све познато, неки детаљи биће јасни тек послије бројања гласова из мобилних тимова и листића пристиглих поштом. Те детаље ишчекују побједници који треба да посложе односе снага у Скупштини града.

На основу обрађених података са свих 44 редовна бирачка мјеста, кандидат СНСД-а за градоначелника Игор Жунић освојио је 6.279 гласова, кандидат СДС-а Владо Ковачевић 5.537 гласова, што је разлика од 742 гласа, док је независни кандидат Миле Тадић добио 542 гласа.

Без гласова из иностранства и мобилних тимова, у новом сазиву локалног парламента биће, како сада ствари стоје, одборници из осам политичких партија. Доминантна политичка снага, јача него у протеклом мандату, биће Савез независних социјалдемократа. Друга по снази је СДС, трећа Социјалистичка партија, четврти је по броју освојених гласова је ДНС, пети Уједињена Српска, затим слиједе Народни фронт и ПДП, те Народни демократски покрет који ће у Скупштини имати једног одборника.

Према тврдњама оних који се у изборне процесе и политичке прилике у Дервенти добро разумију, Скупштина ће бити једнонационална, односно ХДЗ, БХ зелени и Хрватска странка тешко ће се докопати мандата.

Једна од непознаница је коначни број мандата које ће у имати СНСД, као побједник избора, те Народни фронт и ПДП, чији други мандати би могли да буду доведени у питање. Ипак, потпуно је извјесно да СНСД, заједно са странкама које су чиниле већину у протеклом мандату и овај пут имају прилично комотну већину, али о односима у парламенту ниједна се партија још увијек није јавно одредила.

Оно што је, осим побједе кандидата СНСД-а за градоначелника и највећег броја мандата у Скупштини града за ову странку, карактеристика ових избора јесте чињеница да се, барем јавно, не чују изјаве о изборним неправилностима, крађи и сличним девијацијама.

Уједињена Српска

Резултате пребројавања гласова на непотврђеним листићима, гласова из мобилних тимова, пристиглих поштом и из ДКП ишчекују и кандидати Уједињене Српске. За други мандат у Скупштини града двоје кандидата из ове странке има идентичан број гласова. Иако је вјероватно да ће неко од њих добити гласове, ако остане изједначено, предност има кандидат који је био боље рангиран на кандидатској листи.

Related posts

Дио центра града сутра
затворен за саобраћај

Derventski List

На Светосавском балу
прикупљено 11.000 КМ

Derventski List

КРОВ НАД ГЛАВОМ ДОБИЈАЈУ ЈОШ 24 РАСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još