ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нови режим рада и
још шира лепеза услуга

У циљу боље доступности дијагностичких услуга, те рада лабораторијске, радиолошке и службе породичне медицине, дервентски Дом здравља од 15. априла ради према новом распореду, а пацијентима су доступни и комерцијални специјалистички прегледи и консултације из више области.

Како су истакли из менаџмента дервентске здравствене установе све измјене, те благовремено информисање јавности о томе, уведени су како би сваком пацијенту била омогућена боља доступност здравствене заштите, као и квалитетно праћење здравља.

– Такође, у циљу доступности услуга из специјалистичких и субспецијалистичких услуга, које су дијелом карактера комерцијалних услуга у Дому здравља Дервента могуће је обавити више услуга. Ове услуге нису обавезујуће и не утичу на права пацијената из Закона о здравственој заштити. У нашој здравственој установи доступне су услуге специјалисте дерматовенеролога сваког другог понедјељка, интернисте кардиолога, специјалисте оториноларинголога, специјалисте ендокринолога, специјалисте нуклеарне медицине (болести штитне жлијезде), специјалисте неуролога, васкуларног хирурга, ортопеда и специјалисте интервентног кардиолога из Универзитетско клиничког центра РС у Бањалуци – прецизирали су из Дома здравља.

Све информације о раду консултаната и њихове доласке као и термини за њихове услуге доступне су на бројеве телефона 053/331-023 и 065/716-690 или у тимовима породичне медицине.

– Такође, нови дигитални мамограф ради у пуном капацитету, а прегледи се могу обављати и суботом према динамици службе. Очитани налази ће бити готови у току радне седмице, према обавјештењу. Мамографију у дервентском Дому здравља могу обављати и пацијентице из околних локалних заједница по повољној комерцијалној цијени или уз упутницу – нагласили су из Дома здравља.

Радно вријеме служби:

ПОРОДИЧНА МЕДИЦИНА

– Прва смјена: радним данима од седам до 14 часова

– Друга смјена: радним данима од 14 до 20 часова

– Сваке суботе један тим породичне медицине од осам до 14 часова.

СТОМАТОЛОГИЈА

– Прва смјена: радним данима од седам до 14 часова

– Друга смјена: радним данима од 14 до 20 часова

– Суботом од седам до 14 часова.

ЛАБОРАТОРИЈА

– Прва смјена: радним данима од шест до 14 часова

– Друга смјена: радним данима од десет до 16 часова

– Суботом од седам до 14 часова

РТГ СЛУЖБА

– Радним данима од седам до 14 часова

– Суботом од седам до 14 часова.

Теренске амбуланте неће радити суботом.

_

Апел

Менаџмент Јавне здравствене установе Дом здравља Дервента, у  сврху објективног информисања јавности, истиче да је Дом здравља трајно опредјељен за квалитетно пружање здравствених услуга, првенствено водећи рачуна о здрављу пацијената.

Стога, одговорно тврдимо да сви медицински радници вођени Хипократовом заклетвом пружају здравствену помоћ и одговоре на захтјеве пацијената, односно корисника здравствених услуга, у складу са прописима који регулишу цијелокупни здравствени систем. Сви радници Дома здравља улажу максималне напоре да превазиђу евентуалне потешкоће које настају да би пацијентима пружили потребне услуге.

Такође, сматрамо да неодговорне објаве појединаца на друштвеним мрежама, без аргумената, као и вербални напади на наше раднике угрожавају њихово достојанство, а могу довести у опасност и здравље осталих пацијента.

Апелујемо на све кориснике наших услуга, као и на све грађане Дервенте, да имају разумијевања.

Служба за радиолошку и

ултразвучну дијагностику

Из Дома здравља наглашавају да се у Служби за радиолошку  и ултразвучну дијагностику изводе стандардне радиографије, радиографије у стоматологији, ултразвучна дијагностика и мамографија.

Наведени прегледи се обављају уз упутницу љекара породичне медицине, с тим да постоји и могућност комерцијалних прегледа према препоруци љекара специјалисте и то ултразвук кошатнозглобног система и колор доплер крвних судова врата.

Ова служба недавно је опремљена савременим дигиталним мамографом на којем се обављају мамографски прегледи који су „златни стандард“ у детекцији карцинома дојке.

– За ову специфичну врсту снимања дојки користи се мала доза зрачења, која је безопасна и није штетна за здравље  жена, а њен циљ је рано откривање рака дојке и то прије појаве првих симптома. Преглед траје од 15 до 20 минута и не захтјева посебну припрему. Прије прегледа не би требало користити креме, лосионе, дезодоранс или пудер у предјелу пазушних јама, јер наведена средства могу да садрже твари које отежавају анализу и дају лажно позитиван налаз – појаснили су из ове службе.

Препорука је да се са редовним мамографским прегледима  почне са навршених 40 година живота и да се понављају у  правилним временским интервалима, и то код млађих жена на 12 – 18 мјесеци, док код жена које су ушле у менопаузу на 18 – 24 мјесеца, према савјету радиолога, а у складу  са личним факторима ризика

Мамографски преглед се по потреби допуњује другим дијагностичким процедурама, а врсту прегледа и његову учесталост потребно је прилагодити свакој жени појединачно.

Прегледи се заказују на број телефона 065/078-267.

Related posts

Чланови Управног одбора
„Укрине“ поднијели оставке

Derventski List

Дријен и Горњи Детлак
у петак без струје

Derventski List

У ДЕРВЕНТИ ПОД НАДЗОРОМ 503 ОСОБЕ, У РС СЕДАМ НОВИХ ЗАРАЖЕНИХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još