Друштво

„Со“ отима од заборава страдања у Дому ЈНА

Вук Пијетловић, апсолвент на бањалучкој Академији умјетности, смјер филмске и ТВ режије, новим пројектом у чијем је фокусу страдање Срба у Дервенти у протеклом рату, жели да сачува истину о страдањима која су заувијек измијенила судбине његових суграђана.

Ради се о филму „Со“ чији су мотив злочини над Србима 1992. године у некадашњем Дому ЈНА, а ово остварење је још увијек у фази предпродукције и даљи ток реализације пројекта зависиће од прикупљања средстава.

Пијетловић појашњава да филм приказује припремање представе поводом обиљежавања 30 година од тих страдања, а главни ликови су пензионер Остоја који је преживио страхоте логора и Горан, глумац којег Остоја припрема за монодраму.

– Од њиховог упознавања јасно је да имају другачије визуре како би монодрама требало да изгледа. Горан успијева да наговори Остоју да на њему покаже шта су му радили и то резултира Остојиним мрачењем свијести тако што он поприма карактеристике својих мучитеља и стварно почне да мучи Горана и доводи га до ивице смрти – појашњава Пијетловић, којем је филм „Со“ заправо дипломски рад.

Каже да је читајући и слушајући исповијести преживјелих више пута наишао на чињеницу да су логораше мучили некадашњи пријатељи или колеге с посла и да је управо то губљење људскости оно што га навело да размишља о филму.

– Уз све то, често сам током студија могао чути од колега глумаца како су колективно осјећали језу када су имали представе у Центру за културу у Дервенти. Такође, разговарајући са преживјелим логорашима константно сам у глави имао бригу како вјеродостојно приказати овакву тематику и најближи сам у томе био када ме је у жару приче један бивши логораш ухватио за мајицу и на мени  прстом показао гдје су га убадали ножем. Управо зато и Горан мора преживјети своју смрт да би изашао из свега као нов човјек који ће наставити носити пламен сјећања – каже Пијетловић.

Додаје да је филм „Со“ својеврсни омаж његовом граду и жеља му је да ове године филм буде приказан у Центру за културу, али да ће то зависити од оних који препознају потенцијал филма у очувању истине и њихове подршке самом пројекту.

– Истина о постојању логора у Дервенти је потиснута и ја осјећам обавезу да допринесем очувању истине. Као млад човјек који одраста у Дервенти видим да моја генерација није свјесна шта крију мрачне свлачионице некадашњег Дома ЈНА – каже Пијетловић.

Први логор за Србе на подручју Дервенте био је у Дому ЈНА, а од 12. априла 1992. године кроз њега је прошло више од 200 Срба, од којих је већина мучена на најсвирепије начине. У овом логору су убијени Благоје Ђураш и Чедо Ћудић.

Награда

Пројекат „Со“, иако тек треба да буде реализован, већ је награђен и то другом наградом Министарства просвјете и културе. Ријеч је о конкурсу за филмске пројекте који је расписала Кинотека Републике Српске у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци.

Вук Пијетловић каже да је награда само потврдила да сценарио, који је радио са студентом драматургије Александром Васиљевићем, има потенцијал и да због тога има још већу одговорност.

– Надам се да ће моја идеја да направим овај кратки филм наићи на  разумијевање и да ћу добити подршку да је реализујем. Наградом сам обезбиједио само дио средстава за филм и надам се да ћу успјети да добијем овај вид подршке и унутар локалне заједнице за снимање филма, за који се надам да ће бити завршен ове године – истиче Пијетловић.

Related posts

Музиком и пјесмом уљепшали недјељу

admin

И овогодишњи род љешника путује на тржиште ЕУ

admin

Повољнија сјетва
продужава бразде

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još