ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дуге листе чекања за никад скупљи огрев

Предстојећа гријна сезона већ је задала главобоље већини суграђана, што због никад виших цијена дрвета, угља или пелета, а махом и због дугих листи чекања за набавку, због чега многи још увијек чекају испоруку огрева.

Они који купују дрво у палетама ове године треба да издвоје 240 КМ за једну палету, а метар кубни дрвета код продаваца који раде „на црно“ креће се од 80 до 100 КМ за храст и букву, али се и на те поруџбине чека.

Једина дервентска фабрика пелета „Дедина П.З.“ одавно не прима поруџбине, а испорука за купце који су пелет поручили раније ове године још траје.

– Немамо више пелета за продају, с обзиром да је потражња још у љетњој сезони била огромна, тако да су све залихе распродате. Тона пелета у љетњој сезони коштала је 450 марака – рекли су из „Дедине“, а многи суграђани за тону пелета издвајали и 550 КМ у другим погонима.

Када се ради о угљу, цијена станарског угља кошта 170 КМ, док је за тону бановићког угља потребно издвојити 260 КМ.

Породица Гојић ове године огрев је припремила раније него иначе, управо због дратичног раста цијена.

– Гријемо се на дрво и сваке године набављамо око 20 метара кубних, а толико смо припремили и за ову сезону. Ове године дрва су скупља у односу на прошлу за око 30 одсто, а финансијска олакшица нам је што можемо још увијек да их припремимо сами, без плаћања додатних услуга – казао је Жељко Гојић додавши да свој дом опскрбе и угљем који користе за „одржавање“ ватре када температуре то диктирају.

И породица Тинтор је већ припремила огрев за зимску сезону, а како истичу, константан је проблем складиштења дрва у граду.

– Још увијек се гријемо на дрва, која смо набавили по цијени од 80 марака за кубни метар. Посебан изазов је складиштење. Ми имамо предност да дрва можемо да ускладиштимо у подруму, али бројни грађани не могу, тако да користе зелене површине за те намјене – рекао је Синиша Тинтор.

Породица Бојановић и ове зиме гријаће се на струју.

– Прошле зиме издвајали смо додатних око 40 марака за струју због гријања. Надамо се да ће тако бити и ове године – казали су Бојановићи.

Сви који се грију на дрво знају да у цијену по кубном метру нису урачунати превоз, резање и цијепање, а и ове услуге су поскупјеле у односну на лани. Резања по метру кошта око десет марака, док се цијене услуга цијепања крећу од осам марака па навише.

Цијене у КМ

Дрво
*палета 240

*метар кубни од 80 до 120 КМ

Пелет
*400 – 550 КМ

Угаљ
*(тона, са превозом) 170 – 260 КМ

Related posts

Положено цвијеће и упаљене свијеће за Белог

admin

„Патковача“ добија нови изглед

admin

Акција даривања крви данас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još