Uncategorized @bsДруштвоИЗДВОЈЕНО

Спасовдан у Старој цркви
подсјетио на снагу вјере

Празник Вазнесења Христовог, Спасовдан, прослављен је данас у Старој цркви у Српској вароши свечано у присуству великог броја вјерника, подсјетивши на снагу вјере и љубави коју подстиче ова светиња. 

Према традицији, обиљежавање је почело јутарњом литургијом, а настављено изношењем икона туманских светитеља Јакова и Зосима и читањем молитви за здравље. Услиједило је вечење богослужење, а присутни су у Светосавској сали, чија изградња је још у току, имали прилику да послушају пригодне пјесме у извођењу чланова друштва „Србадија“, те наступ чланова СКУД-а „Дервента“. 

Свештеник Љубиша Новић подсјетио је на пут обнове Старе цркве која од првих темеља, 1855. године, окупља вјерни народ. 

– Данас смо се сабрали код Старе цркве у Дервенти како бисмо обиљежили један од најзначајнијих празника у нашем граду, јер је управо на тај празник Стара црква страдала до темеља. Имамо прилику да у овим данима подижемо и реновирамо светињу, тако да смо прије око четири године освештали новоизграђену цркву и уредили плато око ње, а прошле године смо излили темељ за Светосавску салу и у току ових неколико мјесеци смо успјели да је покријемо. Надамо се да ћемо и вањске радове да завршимо до 4. августа, када је заказано освештање комплекса – рекао је Новић захваливши свима који су помогли и подржали изградњу комплекса.

– У првом реду, дугујемо захвалност радској управи на челу са градоначелником, као и одборницима који су једногласно подржали одлуку да се уради паркинг, те предсједнику РС Милораду Додику захваљујући којем смо добили донацију од 100.000 КМ за завршетак радова. Тренутно радимо ограду, а биће урађен и прилазни пут, а црква ће поново у новом изгледу да окупља народ са посебном емоцијом – казао је Новић захваливши се свим донаторима који су отвореног срца понудили помоћ и подршку у изградњи комплекса. 

Подршку у изградњи Светосавске сале на којој су радови у току у великој мјери указале су чланице Кола српских сестара „Царица Милица“ својим хуманитарним акцијама, а једна од чланица Ђурђа Додиг – Пијетловић казала је да се нада да ће наредни Светосавски бал бити управо у тој сали.

– Један од показатеља колико је овај пројекат Светосавске сале значајан јесте то што су чланице одлучиле да средства прикупљена на балу усмјере за подршку изградњи. Као и увијек, коло се одазива активностима и дио је наше цркве – рекла је Додиг – Пијетловићева, а значај Старе цркве у Дервенти истакао је и један од мјештана и члан грађевинског одбора Сретко Николић.

– Са покојном мајком сам долазио овдје у Стару цркву, која је била огромна и зрачила је љепотом, сигурношћу и радошћу свих нас. Касније су се и моја дјеца играла ту, прије рата. Ова црква је међу првима срушена гранатама са Бијелог Брда, јер вјерујем да су мислили да ће ако нам сруше богомоље и нас протјерати, а, Богу хвала, са нашим оцима смо успјели поново да је подигнемо и да доживљавамо ову љепоту данас – казао је Николић.

Периода прије рата присјетила се и Софија Ножица.

– Рођена сам у Дервенти и свих 84 године свог живота сам живјела овдје. Цијела је Дервента ишла у ову цркву, а када је порушена, осјећали смо се ужасно и помислили смо никад више неће постојати. Славили смо славу, дјецу смо крстили у овој цркви и поштовали празнике, а осјећам се опет у овој цркви, иако је мања него прије, као у својој кући – казала је Ножица.

У програму обиљежавања наступили су чланови Српског културно – умјетничког друштва „Дервента“, а посебан репертоар изнијело је Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине који се радо враћају у Дервенту.

– Јако смо везани за Српску православну цркву и сваке недјеље пјевамо на богослужењима у нашем храму у Бијељини, а јако смо поносни и срећни што су овакви догађаји уприличени у нашој епархији и што имамо прилику да их уљепшамо – казала је диригент хора „Србадија“ Јелена Тракиловић. 

Обиљежавању Спасовдана осим бројних вјерника и свештенства присуствовао је и градоначелник Милорад Симић, те други представници јавног живота Дервенте. 

Радови

Како је истакао свештеник Љубиша Новић преостало је још радова на Светосавској сали.

– Сљедеће седмице бисмо требали да поставимо столарију, а унутрашњи радови су скоро привредени крају. У петак ћемо почети да радимо фасаду, а за неких петнаестак дана слиједи уређење дворишта комплекса – додао је Новић. 

У наредним данима планирани су и радови на фасади, а које ће као вид донације урадити Бранко Савић. 

– Син, ја и још четири момка треба у наредним данима да радимо фасаду, а што смо одлучили да донирамо на тај начин нашем храму јер је обнова врло значајна. Вјеровао сам да можемо цркву да обновимо заједничким залагањем да нам свима буде љепше и боље – казао је Савић. 

Related posts

БОЈАНИЋ И ЦВИЈАНОВИЋЕВА НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ У 2020. ГОДИНИ

admin

Архитектура циљ ка којем стреми

admin

Није проблем долазак Милановића
у Дервенту, већ додјела одликовања

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još