ИЗДВОЈЕНОНовости

Супротни погледи о епилогу засједања Скупштине

Свој суд о јучерашњем маратонском засједању Скупштине града, на којем је усвојен План капиталних улагања од око 1,4 милиона марака, али у потпуно другачијем облику од предложеног, дали су градоначелник Милорад Симић и предсједник локалног парламента Мирко Земуновић, те шефови клубова одборника СНСД-а и СДС-а.

Градоначелник Милорад Симић истакао је да се досадашњом израдом плана капиталних улагања радило на постепеном напретку свих дијелова Дервенте подједнако, што је довело до добијања статуса града и сврставања у ред развијених локалних заједница у Српској.

– Треба да подсјетим да је мени ово 17. пут да предлажем План капитаних улагања и нико не може демантовати да је било напретка, те да смо од неразвијене и настрадале општине дошли до реда развијених општина, а касније и статуса града. Када смо овај капитални буџет од 1.393.700 марака хтјели распоредити онда нам се деси ова скупштинска већина која од тог плана уважи само 12.000 КМ. Ради се о једној интересној групацији чије одлуке се односе на враћање залагања појединаца, њихових симпатизера и слично. Међутим нарушити план да се реконструише Стари мост, који је у рушевном стању а за шта је предвиђен износ од 100.000 КМ, као и мост у Доњем Детлаку који је радио СФОР и који је такође већ дотрајао, те наставак изградње Улице поред парка „9. јануар“, изградњу тротоара у Улици 1. маја која је веома фреквентна и којом се највише крећу дјеца, као и изградњу канализације у индустријској зони и канализације у Свиленграду, обнову изворишта „Темпл“, пројекте у Православном градском гробљу, уређење борачке зграду, те пројекте у Вуковарској улици, Спомен собу која ће послужити да очувамо успомене на оне који су пали за данашњу слободу и једна од можда најважнијих тачака, израду документације за реконструкцију ОШ „Никола Тесла“, те наставак радова на водоводу у осињском крају, сматрам одразом деструкције наше будућности – рекао је Симић додавши да је Дервента у прилици да о њеној будућности пресуђује „једна рука“.

– Започело је неко ново вријеме када за будућност и добробит Дервенте пресуђује један глас. Мени је јако жао, понајвише, јер о Дервенти почиње да кола једна јако ружна и негативна прича, која све ове године које смо ми уложили у допринос и развој Дервенте јако брзо девалвирају. Увијек истичем да је Дервента на првом мјесту, а све остало ћемо поредати, али то на овој протеклој сједници нисам осјетио – казао је Симић.

Предсједник Скупштине града Мирко Земуновић рекао је, сумирајући засједање, да се највише времена посветило капиталном буџету којим су се одборници бавили седам часова.

– На дневном реду смо имали 40 тачак дневног реда, а једна од најважнијих је План капиталних улагања за ову годину. Вјерујем да смо имали опструкцију од одборника који чине групацију са градоначелником како би се сједница прекинула, међутим радили смо док све тачке нисмо усагласили. Планом капиталног буџета бавили смо се неколико сати и након ишчитавања 53 амандмана, он је усвојен – објаснио је Земуновић казавши Програма заједничке комуналне потрошње има доста недостатака.

– Могу само рећи да није јасно образложено зашто је „Комуналцу“ дато додатних 58.000 КМ на располагање, а назиру се и ситнији недостаци  када су у питању макадамске улице – казао је Земуновић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да за добробит Дервенте у фокус треба да дође боља комуникација између одборника, као и договор.

– Мислим да се ова прилика, да се о једној тачки дневног реда дискутује сатима, никад није десила, а што указује на однос позиције и опозиције, односно да тренутно међу нама нема договора. Предложили смо 53 амандмана на План капиталних улагања, јер нисмо били у могућности да прихватимо предложени план, а да претходно не будемо консултовани и заједно донесемо одлуке које су најбоље за Дервенту. Ова власт је у претходном периоду навикла да самостално доноси одлуке, те је тако наставила и даље, без консултација, договора и компромиса, што представља опструкцију за даљи рад – рекао је Ђурић додавши да је треутна скупштинска већина стабилна.

– У капиталном буџету је предложено више ставки које су нејасне, а једна од њих је Православно градско гробље за које је планирано издвајање 65.000 и 30.000 КМ средстава из буџета, а гробље је дато на коришћење Комуналцу, а који наплаћује уређење гробља и сваког гробног мјеста појединачно. Не видимо потребу за додатним приливом, када то предузеће има стабилна средства без финансирања града. Надам се да ће доћи вријеме када ћемо ствари које нису по закону, а има их више, исправити и заједно договорити на вријеме даље кораке које ћемо предузети за добро Дервенте – објаснио је Ђурић.

Ђурић је истакао да је план капиталних улагања измијењен у смјеру изградње инфраструктуре, а најавио је да ће досадашњи рад подлијећи ревизији.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш коментарисао је измјене које је претрпио План капиталних улагања истакавши да је претходних година највише пажње посвећивано равномјерној заступљености села и града током планирања улагања.

– План капиталног инвестирања је предложио градоначелник у износу од 1.393.000 марака и овај документ је урађен на основу пристиглих захтјева из мјесних заједница и других буџетских потрошача, гдје се водило рачуна о равномјерној заступљености развоја града и села и тако се ради већ 16 година, а сада смо дошли у ситуацију да колеге које чине скупштинску већину својим амандманима дјелују да у потпуности измјене његов концепт. Одбијен је приједлог којим је предвиђена реконструкција Осноне школе „Никола Тесла“, те изградња тротоара у  граду, реконструкција Старог моста, видеонадзор и дјечија игралиша и то показује колико смо ми заправо два различита ментална склопа. Желим да истакнем да је овим измијењеним капиталним буџетом са градског подручја „скинуто“ 819.000 КМ и према томе ове године Дервента нема ни једне марке улагања у градско подручје – рекао је Томаш.

Скупштинска већина са 15 гласова „за“ подржала је на јучерашњем засједању План капиталних улагања у који су, претходним изјашњавањем, увршћена 53 амандмана клубова и одборника СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС.

Related posts

Мир Божији, Христос се роди

admin

ДАНАС ИЗМЈЕШТАЊЕ 12 КОРИСНИКА „ЗЛАТНОГ ЛУГА“ У ДОБОЈ

admin

Бадње вече и Божић уз молитве

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još