Друштво

Суша „обрала“ кукуруз

Изузетно сушна година и неповољни временски услови ратарима су ове године задали главобољу, а посебно стрепе домаћини који би ускоро требало да крену у бербу кукуруза, који није у сјајном стању.

Кажу, послије сјетве која је ове године била три пута скупља него ранијих година, подбацио је и род усљед суше и невремена.

Међу ратарима који су се и ове године одважили на већу сјетву је Љубиша Николић из Агића. Своје усјеве на 80 дунума распоредио је у неколико села од Куљеноваца, Луга, Агића и (Турских) Лужана, а истиче да се нада да ће приноси бити барем 70 одсто од предвиђених.

– Суша је ове године урадила своје, али падавине које су услиједиле послије топлих мјесеци успјеле су да поправе мало ситуацију на каснијим усјевима. Једноставно, зрно је суво, клип сасушен и нема ту помоћи. Најбољи су нам усјеви код Рапћанског моста, јер је ту било мало влаге због близине ријеке, али и то је својеврстан ризик јер ако је превише влажно у данима послије сјетве, сјеме труне. Ове године се то није десило и то су парцеле које ће нам поправити приносе – рекао је Николић који кукуруз сије како би прехранио овце, свиње и краве које у свом домаћинству узгаја.

Међу већим ратарима на подручју Дервенте је и Боро Стјепановић из Поља који у свом селу, као и Жеравцу, Новим и Босанским Лужанима, али и Дервенти има под кукурузом 18 хектара земљишта. Ову житарицу узгаја за исхрану стоке, те нешто бере у клипу и зрну, а нешто сије за силажу. Каже, велики је ризик сијати све на истом мјесту јер би онда у случају штете комплетан усјев страдао, али ипак истиче да послије свега нема велика очекивања од бербе.

– Не знам шта бих вам рекао. Сјетва је била скупа, на неким парцелама суша је одрадила своје, на некима вријеме није направило велику штету, али јесу дивље свиње. Тешко је очувати усјеве тако да мислим да ће принос бити око три тоне, што је ништа, а за неке парцеле се надам да ће дати до шест тона кукуруза – рекао је Стјепановић додајући да ће у сљедећој години површине под кукурузом вјероватно знатно смањити.

Иако је откупна цијена готово свих житарица, па и кукуруза, углавном неизвијесна до самог почетка бербе, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је раније да не очекује да откупна цијена од 0,60 КМ за килограм кукуруза буде смањена до бербе.

Берба

Берба кукуруза, према процјени ратара требало би да почне средином овог мјесеца и то оног рано засијаног и из групе која раније стиже, док ће касније засијане сорте пристићи за брање крајем септембра.

Related posts

Борачке категорије заслужују посебан сензибилитет друштва

admin

МАТУРСКОМ ЗАБАВОМ ЗАКОРАЧИЛИ У НОВЕ ИЗАЗОВЕ

admin

Акција за помоћ породици
Тривић ујединила хуманисте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još