ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Традицију и обичаје преносе на своје четири дјевојчице

Драгиша и Дијана Душанић своје дјевојчице Дуњу, Ању, Нину и најмлађу Вању одгајају и васпитавају у духу православља, па у њиховом дому са посебном пажњом теку припреме за највећи хришћански празник, Васкрс.

Обичаји и традиција имају значајно мјесто у породици Душанић, а породичне вриједности родитељи настоје да пренесу и на своје четири кћерке.  Стога су у данима који претходе Васкрсу у овој породици посебно посвећени припремама како би празник прославили како налаже традиција.

Поносни родитељи истичу да дјевојчице саме усвајају навике и обичаје, наравно, угледајући се на њих, па је најстарија Дуња сама одлучила да пости читав пост, док млађа Ања пости сриједу и петак, прву и посљедњу седмицу поста, док су најмлађе дјевојчице још малене да би постиле.

Дјевојчице су се, у сусрет Васкрсу, радовале Врбици, када су са другарима из вртића и школе одлазиле у цркву.

– То је, због корона вируса изостало и прошле и ове године. На Цвијети увијек заједно идемо у цркву, као и на Јелеосвећење. Настојимо, колико год послови и обавезе дозволе, да посљедње седмице пред Васкрс, идемо у цркву. Дјевојчице воле обичаје, али и да иду у цркву, а сада одласке на молитве диктира намлађи члан породице, Вања – казала је Душанићева.

Мама Дијана, која је задужена за васкршњи ручак, али и шарање јаја, додаје да већ одавно може да рачуна на помоћ кћерки. Најстарија Дуња, додаје, боји јаја и за баку.

– Трпезу коју имамо за Васкрс чине печење, супа, често и сарма, сир и обавезно нека торта – каже Душанићева додајући да на васкршње јутро, послије доласка из цркве, сви заједно доручкују, а потом обиђу њене и Драгишине родитеље.

– Прво идемо код једне баке, на рани ручак и туцање јајима, па онда код друге баке на касни ручак – додаје глава породице Драгиша, док је његова супруга појаснила како је њој њена мајка усадила вјеровање у Бога и цркву.

– Још као малу, мајка ме водила често у цркву и уз њу сам научила многе обичаје те стекла навику да постим, што ми никада није представљало проблем – поручила је она додавши да је све што је научила од својих родитеља унијела и у свој породични дом.

Завјет

Дијана Душанић додаје да поштује завјет који је дала приликом посјете манастиру Острог.

– Кћерка Ања, док је била веома мала, боловала је од бронхитиса и имала је учестале нападе. Приликом посјете Острогу завјетовала сам се да ћу за њено оздрављење постити сваки пост и од када то поштујем, Ања нема здравствених проблема – казала је Дијана.

Related posts

Сајам „Књига из блока“ спојио
писану ријеч и хуманост

Derventski List

Знање заједно тестирају
ђаци и пензионери

Derventski List

Регресирани дизел одобрен за 12 нових корисника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još