Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Унапрјеђење здравствене и социјалне заштите императив министарства

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић током данашње посјете Дервенти разговарао је са градоначелником Милорадом Симићем и руководствима Дома здравља, Центра за социјални рад, те Геронтолошког центра о могућностима за унапрјеђење здравствене и социјалне заштите.

Министар је посјету Дервенти искористио и за обилазак Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, те Дома здравља гдје је отворен Центар за промоцију здравља и превенцију болести.

-Центар за промоцију и превенцију болести сигурно је једна од многих потреба за Деевенћане и не сумњам да ће овакав модел функционисања, односно координација рада специјалистичких служби и породичне медицине и медицинских сестара бити одговарајућа и бити од користи свим грађанима – истакао је Шеранић додавши да је за
министарство један од важнијих пројеката пилот пројекат који се проводи у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“

-Ради се о међународној класификацији дравља и функционалности, а помоћу којег можемо да уђемо у фазу редефинисања система Закона о дјечијој заштити и Закона о социјалној заштити у смислу праведније расподјеле средстава која се дају за одређена права.Тај пилот пројекат би требало да нам укаже на мане, предности и недостатке у систему у смислу права и новчаних накнада – објаснио је Шеранић те додао да је тема данашњег састанка било и сестринство у заједници.
Наиме, сестринство у заједници је један од сегманата када је ријеч о старијим лицима који нису у стању да ријеше неке своје здравствене потребе и проблеме те да је један велики плус у рјешавању те проблематике и то што је у Дервенти формирано одјељење медицинских техничара који ће се својевремено моћи обучити и прилагодити управо тој потреби Дома здравља.
Градоначелник Милорад Симић изразио је задовољство јер се разговарало о темама које су дио свакодневице Дервенћана.

-Ово су све неке теме којима се треба више посветити. Ми смо на добром путу, а то смо показали суфинансирањем дневног центра у „Будућности“ те суфинансирањем набавке мамографа и возила Хитне помоћи у Дому здравља – казао је Симић.
Директорица Дома здравља Биљана Ненадић је казала да је отварање Центра за промоцију здравља и превенцији болести управо један од приједлога Министарства здравља и социјалне заштите.

-Промоција здравља и превенција болести огледа се кроз мноштво превентивних прегледа и заиста се надам да ћемо имати прилику и да убудуће надограђујемо овај центар, а све у служби наших суграђана – казала је Ненадићева додавши да су превентивни прегледи неопходни за праћење здравственог стања и свих фактора ризика болести које су у фази изљечивости.
Директор Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Владан Поповић истакао је да је управо захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите у просторије ове јавне установе уложено скоро пола милиона марака.

-У плану имамо још толико да уложимо у реновирање јужног крила интерната и дневног боравка.Такође, имамо у плану и проширење наше дјелатности које се тичу дјеце са сметњама у развоју, односно рани третман дјеце која имају одређене сметње у развоју, што је неопходно како Дервенти тако и околним мјестима – објаснио је Поповић додавши да пилот пројекат који се тренутно проводи у овој установи а који је подржан од стране министарства и УНИЦЕФ-а подразумијева неке нове методологије и који ће свакако унаприједити и квалитет живота и квалитет услуга које су потребне дјеци са сметњама у развоју.
Састанку и обиласку ових установа присуствовао је и народни посланик Игор Жунић, те представници Градске управа.

Related posts

Почео турнир у одбојци на пијеску

admin

Видовдан свијетли путоказ српском роду

admin

Сутра прекид водоснабдијевања из резервоара „Томасово Брдо“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još