ИЗДВОЈЕНОНовости

УПИСНА ПОЛИТИКА БЕЗ ПРОМЈЕНА

Усклађивање образовног система за тржиштем рада и даље треба да буде приоритет, о чему посебно треба водити рачуна при креирању уписне политике за средње школе, а према садашњим приједлозима, у Дервенти у идућој школској години неће бити значајнијих промјена.

Истакнуто је то на састанку које је у понедјељак управо тим поводом организовало општинско Одјељење за привреду и друштвене дјелатности, а којем су присуствовали представници Фабрике обуће „Санино“ и фирме „Техпро ЦНЦ – производња“, Бироа за запошљавање Дервента, те директори и представници основних и средњих школа. Циљ је био да се у што већој мјери усагласе могућности образовног система са потребама привреде, истовремено уважавајући жеље ђака.

Како би лакше донијети коначну одлуку о избору занимања, 218 основаца завршних разреда на подручју општине, заједно са родитељима, имали су прилику да путем анкете искажу своје интересе о будућем занимању. Ови подаци послужиће средњим школама у креирању уписне политике.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић истакао је да је састанак о уписној политици ове године организован раније него иначе, са циљем да се остави што више времена за одлучку о избору занимања, као и за усклађивање планова образовања са потребама привреде.

Директор Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да су двије дервентске средње школе направиле заједничку анкету са занимањима која су заступљена у обје школе.

– Овога пута основци су анкете носили кући, како би у њима учествовали и родитељи. Према резултатима анкете, 110 ученика опредијелило се за занимања у оквиру Стручне и техничке школе – рекла је Јовићева додавши да је предложено да у овој школи буде уписано по једно одјељење пословно – правних техничара, пољопривредних техничара, ветеринарских техничара, техничара ЦНЦ технологија, кувара, као и једно комбиновано одјељење заваривача и обрађивача метала резањем. У свим одјељењима планирано је по 20 ђака.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ предложио је да ове школске године упише шест одјељења са по 20 ђака. Наиме, у плану је по једно одјељење гимназије општег смјера, гимназије информатичког смјера, техничара мехатронике, техничара електроенергетике, обућара и једно комбиновано одјељење електричара и електроничара механичара.

– Креирајући план уписа трудили смо се да, у складу са могућностима, понуђена занимања прилагодимо захтјевима привреде и тржишта рада. Поред тога, увијек настојимо да у понуди имамо неко ново занимање које би испунило интересовање дјеце – истакао је директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић.

Према ријечима директора „Санина“ Радована Пазуревића миграције становништва из ових крајева, које су посебно евиденте у посљедње вријеме, значајно утичу на смањење броја радника.

– Евидентан је недостатак свих кадрова, због чега сматрам да ријеч привредника заслужује више пажње и уважавања, јер привреда, односно, производња, као основа друштвене заједнице, захтијева кадар који ће производити нову вриједност, па самим тим и новац – казао је Пазуревић.

 

 

Преквалификација

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић истакао је да средње образовање мора бити компатибилно са потребама привреде.

– Управо због тога, ни преквалификација наставног кадра не треба бити искључена, али, наравно, у оквиру законских рјешења – рекао је Јефтић.

_

 

Број ђака који завршавају

основну школу

 

– ОШ „Никола Тесла“ 93 ученика;

– ОШ „19. април“ 78 ученика;

– ОШ „Ђорђо Панзаловић“ Осиња 37 ђака;

– ОШ „Тодор Докић“ Календеровци 10 ученика.

Related posts

Повољној набавци механизације нада се 20 ратара

admin

ОКЕР БОЈА УКРИНЕ УКЉУЧИЛА АЛАРМЕ

admin

ОТВОРЕН ПУТ У МИШКОВЦИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još