ИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојени извјештаји јавних установа, без смјене директора Дома здравља

Скупштина града усвојила је на данашњем засједању извјештаје о раду и пословању јавних установа за прошлу, као и њихове планове за ову годину, те извјештај о реализацији плана пољопривредних подстицаја за 2021. годину, док подршку није добио приједлог трећине одборника СДС, ПДП и ДНС о разрјешењу директора Дома здравља прим. др Мирка Шарана.

Већином гласова подржана су и рјешења о извршењу неколико правоснажних судских пресуда Окружног суда у Добоју, а које се односе на раније смијењене кадрове у установама и комисијама.

Ова, али и тачке дневног реда које су се односиле на извјештај о пословању у прошлој и план рада Дом здравља за ову годину, као и приједлог за разрјешење директора ове здравствене установе, у наставку 12. сједнице изазвале су највише дискусија одборника.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да су правоснажне пресуде које су стигле пред парламент управо оно на шта су из СНСД-а упозоравали када је претходна скупштинска већина смјењивала кадрове.

  • Људе сте разрјешавали јер нису припадали вашој политичкој опцији. Ове пресуде су доказ да сте произвели штету на шта смо и упозоравали – рекао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да је и раније постављао питање ко ће надокнадити штету коју проузрокују судски процеси којим је допринијела актуелна власт својим одлукама и именовањима.

– Постоје и пресуде у којима је суд донио одлуку да смо били у праву када смо указивали да поједини кадрови нису у складу са законом на својим функцијама – рекао је Ђурић.

Оштри тонови одзвањали су скупштинском салом и током расправе о извјештају о пословању Дома здравља за 2021. годину и приједлогу СДС, ПДП и ДНС за разрјешење директора ове установе. Ђурић је казао да је овај приједлог поднесен јер је др Шарану мандат истекао у априлу прошле године.

  • Зашто нисте нашли за сходно да од тада до данас ријешите статус директора? Зашто се Дом здравља држи без директора? Тражимо да се поштује закон – рекао је Ђурић казавши да је нелогично да предсједница Управног одбора ове здравствене установе буде уздржана приликом доношења важних одлука.

Др Шаран је казао да Дома здравља води 25 година и да је у том периоду сваки извјештај о раду ове установе Скупштина града прихватала.

  • Скупштина града именује директора и док га Скупштина не разријеши, он је директор. Могли сте и ви прошле године, када сте имали већину разријешити директора Дом здравља, именовати вршиоца дужности, расписати конкурс за директора и ријешити проблем. Све вас поштујем, али тражим да и ви поштујете струку, љекаре – рекао је др Шаран додавши да је Дом здравља је прошлу годину завршио у плусу, без фенинга дуга и то такође треба поштовати, имајући у виду услове у којима смо радили због пандемије.
  • Послије свих напада и примитивизама који су били упућени мени преко друштвених мрежа, остао сам достојанствен. Свих 25 година мог рада на челу Дома здравља сада неко ставља на стуб срама – рекао је др Шаран казавши да свих тих година у тој здравственој установи није било политике.

Неслагања је било и током расправе о реализацији плана расподјеле пољопривредених подстицаја у прошлој години гдје је в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао да је лани од 498.000 КМ предвиђених за подстицаје, послије доношења правилника о расподјели, запримљено 300 захтјева од којих два нису испуњавала услове. Он је додао да је укупно је распоређена 401.000 КМ.

Одборник СДС-а Милорад Новаковић казао је да је преосталих 90.000 КМ на име подстицаја требало распоредити пољопривредницимам, што је коментарисао и шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакавши да је већ прошле јесени било јасно да је пред пољопривредницима неизвијесна година.

Одборници су осим овог извјештаја, именовали досадашњег в.д. директора Туристичке организације града Биљану Теофиловић за директора ове организације, те прихватили и иницијативу за измјену Регулационог плана „Гаковац“, као и измјену дијела Регулационог плана „Центар Исток – Центар Запад – Блок Запад“.

Разријешени су в.д. УО Туристичке организације и Спортског центра, те чланови неколико скупштинских комисија, а изабрани су кандидати за чланове школских одбора основних школа „Ђорђо Панзаловић“ из Осиње и „Тодор Докић“ из Календероваца.  Усвојен је извјештај Одбора за жалбе, као и одлука о висини накнаде предсједницима мјесних заједница. Подршку одборника добили су извјештаји о раду и пословању Дома здравља, вртића „Трол“, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Геронтолошког центра и Туристичке организције, а усвојени су и планови ових установа за ову годину.

Подржане су и информације о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у све четири основне школе и двије средње школе. Усвојена је и информација о стању гробаља на подручју града.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић казао је да данашње засједање локалног парламента показује да се улази нормалнији ток рада овог тијела.

– Мислим да је данашња сједница прошла у најбољем реду. На разматрању смо имали 54 тачке, прилично обимне, од којих су неке биле и вруће теме, није било претјераних тензија и ишло је поприлично глатко. Мислим да смо на добром путу да Скупштина уђе у неки нормалнији ток рада са нешто мање тензија – казао је Радановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да су засједање обиљежиле тачке дневног реда које су се односиле на извршење правоснажних пресуда.

– Треба да напоменем да суд, када у управном спору поништи оспорени акт, предмет се враћа у стање у коме се налазио прије него што је оспорени акт донесен. У прошлој години, на свакој сједници, претходна већина када је разрјешавала чланове управних одбора и радних тијела опомињао сам их да такве одлуке не могу да се доносе само зато што ти чланови не припадају одређеној политичкој опцији, него да је за све потребно законско објашњење. Довели су највећи дио јавних установа у ситуацију да су радиле годину без управних одбора а децидно је прописано шта је надлежност управних одбора – казао је Томаш истичући да је доминирало политиканство током расправа које су се тицале Дома здравља.

– Ближе се општи избори и колега Перо Ђурић је све своје вријеме, током данашње, али и претходних засједања, искористио у своју предизборну кампању. Извјештај о раду Дома здравља, као и план пословања и програм рада су 46 пута били на дневном реду и сваки пут су то подржали. Наравно, стање које се тиче директора Дома здравља се мора ријешити и у неком наредном периоду и биће ријешено – рекао је Томаш додавши да су СДС, ПДП и ДНС били озбиљни у намјерама да буде смијењен директор Дома здравља, онда би уз тај захтјев предложили и вршиоца дужности директора.

Шеф Клуба одборника Социјалистичке партије Славен Гојковић окарактерисао је жустре расправе током засједања преурањеном предизборном кампањом.

– Данас смо, по неким тачкама обимног дневног реда, имали и неких жустријих расправа, што мислим да је, нажалост, знак да се већ почело са предизборном кампањом уочи општих избора који нас чекају у октобру. Мислим да је за то прерано – рекао је Гојковић додавши да када се ради о расподјели подстицаја за пољопривреду, ти износи се планирају у буџету.

– Када доносимо буџет треба да расправљамо о износима, за који сматрам да није довољан, али и о условима за расподјелу – казао је Гојковић додавши да се нада да ће у наредном периоду локалне и републичке власти заједничким рјешењем обезбиједити више средстава за пољопривреднике.

– Тема око Дома здравља, нажалост, исполитизована је до крајње мјере, мислим да је вријеме да са тим завршимо и надам се да ћемо доћи на неко задовољство свих грађана у наредном периоду. Када се ради о судским пресудама због претходних смјена, убудуће, како се буде дешавало да некоме истиче мандат, ми ћемо правовремено реаговати и именовати кадрове  -рекао је Гојковић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић рекао је да је требао да буде разријешен директор Дома здравља, јер му је истекао мандат.

– Мислим да је крајње вријеме да се разријеши неко коме је истекао мандат, а ако испуњава нове услове, нека опет буде именован за вршиоца дужности, а ми ћемо можда и гласати за то када то питање дође на дневни ред. Ми нисмо против ни Дома здравља, ни директора, али смо против оваквих ствари, да неко ради годину дана када истекне мандат, и да предсједница Управног одбора те установе гласа уздржано по неким издвајањима из буџета Дома здравља, потпише оно што јој је законска дужност и све то 15 одборника скупштинске већине прихвати. Они су именовали и предсједницу и остале чланове Управног одбора, а  неке ствари ту не штимају – рекао је Ђурић додавши да је опозиција реаговала и по тачки која се тиче реализације пољопривредног подстицаја за 2021. годину.

– Поставили смо питање и зашто није распоређен сав предложени буџет за пољопривреду прошле године и зашто смо око 100.000 КМ средстава оставили нераспоређених. Поставио сам питање и због не би сваке године повећавали буџет за пољопривреду. Мислим да нема ништа важније од тога да помогнемо нашим људима и створимо им услове да раде на својим имањима – истакао је Ђурић.

Related posts

СТУДЕНТУ УРУЧЕНО 1.000 КМ ПРИКУПЉЕНИХ НА БАЛУ

admin

Бесплатна обука из области машинства за 30 кандидата

admin

За боље услове живота
у Врховима 50.000 КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još