Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојен буџет града
од 24,5 милиона КМ

Скупштина града усвојила је данас Буџета града за 2024. годину у износу од 24.481.000 марака, те програм капиталних улагања за идућу годину која су пројектована на два милиона КМ.

Градска каса за наредну годину подржана је већином гласова одборника, док је капитални буџет усвојен једногласно. На ова два документа одборници опозиције уложили су укупно 17 амандмана, који послије изјашњавања нису прихваћени. Није подржан ни приједлог опозиције да приједлог капиталног буџета буде скинут са дневног реда, наводећи да је програмом рада парламента његово разматрање предвиђено на једној од прољећних сједница. Градоначелник као предлагач образложио је да се доношењем овог документа на крају године, настоји скратити вријеме које одузимају компликоване јавне набавке и отвара простор за бржу реализацију пројеката.

Цјелодневно засједање обиљежиле су расправе о предложеном буџету и плану капиталних улагања, за које су представници управе, али и одборници позиције наглашавали да се ради о документима који имају социјалну, али и развојну компоненту, док је опозиција сматрала да је потребно више издвајања за поједине области, првенствено пољопривреду, стипендије, те набавку бесплатних уџбеника.

Осим ова два документа, усвојена је и одлука о извршењу буџета за идућу годину, као и програм рада Скупштине. Зелено свјетло добили су и програми заједничке комуналне потрошње, којим се, између осталог, уређује чишћење јавних површина, одржавање саобраћајница и зелених и рекреативних површина, јавне расвјете и другог, као и програм санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица.

Донесена је и одлука о вриједности непокретности по зонама на подручју Дервенте, те висини стопа пореза на непокретности које остају непромијењене у односу на ову годину, односно пореска стопа за опорезивање непокретности и у 2024. години биће 0,11 одсто, док ће та стопа за производне субјекте бити 0,05 одсто.

Усвојени су и програми рада и финансијски планови јавних установа, и то Дома здравља, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације, Геронтолошког центра, вртића „Трол“ и „Дервентског листа и Радио Дервенте.

Зелено свјетло добио је и извјештај о извршењу буџета града закључно са 30. септембром 2023. године, те одлуке о економској цијени услуге у предшколској установи „Трол“ за 2024. годину и  издвајању средстава за област предшколског васпитања и образовања. Одборници су подржали и  план систематске превентивне дератизације и програм за спрјечавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести за 2024. годину, а усвојене су и информације о стању насиља у породици са приједлогом мјера за његово спрјечавање, те информација о условима и животу пензионера у Дервенти. 

Према данас усвојеној одлуци, предсједник и чланови Градске изборне комисије имаће мјесечну накнаду од 210 КМ, док ће у изборном периоду она износити 700 КМ. Донесено је и рјешење о именовању Савјета за израду измјене дијела Регулационог плана „ЦЕНТАР ЗАПАД“.

Градоначелник Милорад Симић осврнувши се на посљедње овогодишње засједање изразио је задовољство усвајањем буџета града који обећава стабилност и у 2024. години.

– Буџет за 2024. годину од 24.481.000 марака у односу на текућу годину већи је за 10,05 одсто, и има развојни карактер. У његовим оквирима одвојили смо, скоро први пут, два милиона марака за капитална улагања. Тиме ће Дервента бити љепша и богатија, што неки не могу поднијети бранећи своје недоумице о усвајању овог документа у децембру мјесецу, предизборном годином. То нема никакве везе, јер новца има непотрошеног и из ове године, што је веома транспарентно. Доказ коректности у располагању буџетом су позитивни извјештај ревизије јавног сектора за 2014, 2018. и 2021. годину, што је јединствен случај у БиХ – казао је Симић додавши да је било простора да се за капитална улагања издвоји 33 одсто више новца него ове године.

– На тај начин подржаћемо пројекте који су добри за Дервенту, и то је оно што смо настојали свих ових 20 година колико ја већ предлажем буџет, да сваке  године буде видљиво побољшање. Такође, важно је нагласити да Дервента нема проблема са задуженошћу. Од дозвољених 18 одсто буџета ми имамо 2,8 одсто задужења – рекао је градоначелник прецизирајући да ће захваљујући капиталним улагањима бити ријешено питање водоснабдијевања јужног дијела Дервенте

– Ради се пројекту вриједном 4,2 милиона марака, који смо финансирали без задужења уз учешће мјештана. Сљедећа фаза је градња новог базена на Томасовом брду, а међу више путних праваца чија изградња је планирана капиталним буџетом је пут Лексија – Тешића баре – Врхови који води јужни дио Дервенте до града. Осим тога, планирано је да откупимо власништво једног процента „Пољопривредника“, како бисмо из сувласника постали власници, што ће имплицирати сасвим нови приступ градском – грађевинском земљишту. Било је расправе током засједања и о још једној позитивној причи, а то је куповина концертног клавира у износу од 32.000 КМ, а што је веома позитивно за дјецу музичког опредјељења која вјежбају и такмиче се – додао је Симић казавши и да су за идућу годину задржане пореске стопе, нагласивши да је потребна већа озбиљност у евидентирању пореских обвезника.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш истакао је да је буџет и за наредну годину реално конципиран, садржавајући и социјалну и развојну компоненту, те да је наставио тенденцију раста.

– Издвојена средства су у истом или благом порасту и за спорт, стипендије и за пољопривреднике, за помоћ породицама, дјеци и младима и другим областима, а треба истаћи да је социјална заштита повећана је за 18 одсто, тако да ће износити око три милиона марака и то је заједно са средствима са нивоа РС. Оно што је важно јесте да буџет града наставља тенденцију раста која траје 20 година – рекао је Томаш осврнувши се и на амандмане опозиционих странака.

– Ако неко сједи у овим клупама осам, 12 или 16 година и за то вријеме не може да направи амандман у складу са процедурама, то довољно говори о њему. Опозиција је имала доста амандмана тежећи да докажу да ми не прихватамо њихове приједлоге, али упркос томе план капиталних улагања усвојен једногласно, што је још један доказ недосљедности – казао је Томаш.

Шеф Клуба одборника Социјалистичке партије Славен Гојковић оцијенио је да је буџет за наредну годину социјални и развојни.

– У контексту уложених амандмана од стране опозиције, сматрам да је буџет као и ранијих година, конципиран тако да сви буџетски потрошачи буду уравнотежени. Мислим да је опозиција уложила амандмане више политичке природе како би показали да је нешто лоше, али цијеним да смо успјели указати у самој расправи да су издвајања из буџета и за пољопривреду и за спорт и све остале области, највећа поредећи са околним локалним заједницама – рекао је Гојковић.

Суштину амандмана опозиције на предложени буџет образложио је шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић.

– Један од најзначајнијих амандмана, који је везао остале за себе, јесте да се смањи разлика између приходовне и расходовне стране буџерта, јер смо анализом буџетских година уназад, примијетили да остаје „вишак“ новца од скоро три милиона марака. Покушао сам да укажем предлагачу да тај „заробљени“ новац ослободимо и усмјеримо у подстицај за развој пољопривреде и села и на тај начин повећамо издвајања на више од милион марака. Такође, предложили смо да повећамо износ стипендија ученицима средњих школа и студентима за 50 одсто, те за исти проценат да повећамо грантове спортским колективима и удружењима. Међутим, то није усвојено од стране скупштинске већине – рекао је Катанић коментаришући и план капиталних улагања за наредну годину.

– Ранијих година смо тај документ усвајали у марту, како је предвиђено програмом рада Скупштине, али ове године се појавио на овој децембарској сједници што нас је мало затекло, као и суграђане. Остао нам је само амандмански начин дјеловања, чији епилог је виђен. Свјесни смо да имамо предност јер се отвара простор за јавне набавке и да радови почну правовремено. Иако наши амандмани нису подржани, ријеч је о непосредној користи за све грађане и зато су се сви одборници опозиције сложили да план капиталних улагања подржимо – казао је Катанић.

Програм капиталних улагања за 2024. годину

ПРОЈЕКАТ                                                     ВРИЈЕДНОСТ У КМ

Помоћ у изградњи вјерских објеката                                                                                   60.000

Набавка сувласничког дијела „Пољопривредника“                                             211.345

Изградња пута Горња Лупљаница – Тешића баре – Врхови                                                         100.000

Изградња пута у Мишковцима, Зипинац – заселак Јовичићи                                                        10.000

Изградња пута у Мишковцима, Влајића ријека                                                                                 10.000

Изградња пута у Мишковцима, школа – Јевтићи – Милићи                                                           20.000

Изградња пута у Горњем Детлаку, Костићи                                                                                        10.000

Изградња пута у Горњем Детлаку, Чолићи – Легеновићи                                                               25.000

Изградња пута Врхови – регионални пут                                                                                               30.000

Изградња пута у Дријену, Разбијени камен                                                                                         25.000

Изградња пута у Појезни, Пећићи – Станчићи                                                                                    30.000

Изградња пута у Д. Лупљаници, Ветмићи – Микеревићи – Швабићи                                           30.000

Изградња пута Поље – Жеравац                                                                                                             40.000

Изградња пута у В. Сочаници, Радановићи – Китоњићи – гробље                                                30.000

Изградња пута у Осињи, заселак Станићи                                                                                           20.000

Изградња пута у Осињи, Јаћимовићи – Бабићи                                                                                 20.000

Изградња пута у Црнчи, Бучани – Нинковићи-Наградићи                                                               25.000

Изградња пута у Доњим Церанима, Тепићи – Стојаковићи                                                           25.000

Изградња пута у Великој Сочаници, Малојчани – Доњани – Гајеви                                             20.000

Изградња пута у Трстенцима, Споменик – Каменовац                                                                    15.000

Изградња пута у Мишковцима, Кршићи – гробље                                                                            20.000

Изградња пута у Календеровцима, Петковићи – Аничићи                                                              15.000

Изградња пута у Осињи, Гаврићи                                                                                                           15.000

Изградња пута у Горњим Церанима, Кленовац – ново гробље                                                      15.000

Изградња пута магистрални пут – Живинице                                                                                      30.000

Изградња пута у Горњим Церанима, Лазаревићи – Поповићи                                                      10.000

Изградња пута у Агићима, Симићи                                                                                                        25.000

Изградња пута у Календеровцима, Милаковићи – Чолићи                                                            20.000

Изградња водоводне и канализационе инфраструктуре                                                              500.000

Изградња спортских терена, игралишта, објеката и остале спортске инфраструктуре           60.000

Изградња јавних расвјета                                                                                                                         52.000

Санација и реконструкција инфраструктуре на градским улицама                                            350.000

Санација и реконструкција локалних путева                                                                                       50.000

Уређење друштвених домова                                                                                                                 49.655

Набавка концертног клавира                                                                                                                   32.000

УКУПНО КАПИТАЛНА УЛАГАЊА У 2024. ГОДИНИ                                                               2.000.000 КМ

Related posts

СПУШТАЛИ СЕ НИЗ ЗГРАДУ И УПРАВЉАЛИ РОБОТИМА

admin

Резервације за провод у
„најлуђој ноћи“ увелико у току

Derventski List

УГАШЕНО СИЈЕНО У ПЛАМЕНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još