ИЗДВОЈЕНОНовости

У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ УЛОЖЕНО ОКО ДВА МИЛИОНА КМ

Пројекат енергетске ефикасности, којим је објекат Стручне и техничке школе, уз подршку Владе Републике Српске, „утопљен“ и прилагођен несметаном одвијању наставе завршен је два мјесеца прије рока, а да је брига о образовању у фокусу и Општинске управе доказује и око два милиона марака уложених у побољшање услова у двије средње школе.

Истакнуто је то данас приликом посјете министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренке Голић која је са представницима локалне управе на челу са начелником Милорадом Симићем обишла објекат Стручне и техничке школе на којем је завршена реализација пројекта енергетске ефикасности подршком Владе РС.

– Влада је у овај пројекат уложила више од 440.000 марака, а ради се о објекту од 1.880 метара квадратних који је енергетски уређен, односно замијењена је столарија и кровна конструкција. Радови су завршени непуна два мјесеца прије рока, што показује да у овој општини послују друштвено одговорне компаније – истакла је Голићева додавши да је за успјех овог пројекта био кључан добар однос локалних власти, образовних установа и Владе РС.

Голићева је истакла да је евидентан развој Дервенте, што поткрепљују подаци о 820 привредних субјеката који послују на подручју општине, од чега је 31 страна компанија и око 7.000 радника.

– Сви ови подаци су показатељи развоја, који је започео доласком Милорада Симића на чело ове општине. У Дервенти постоји потребна координација која доприноси томе да се школују кадрови који су потребни привреди. Свршени средњошколци имају шансу за запослење, а они који желе да се усавршавају имају стипендије привредних субјеката – оцијенила је Голићева.

Начелник општине Милорад Симић казао је да је пројекат енергетске ефикасности у Стручној и техничкој школи показатељ чињенице да Дервента континуирано улаже у образовање и будућност својих ученика.

–  Средњошколски центар и Стручна и техничка школа су образовне институције које општина Дервента стално држи у фокусу, а до сада је у побољшање услова у овим школама уложено више од два милиона марака. Позитивно је и да смо са надлежним министарством усагласили уписну политику, а уз помоћ и разумијевање власника и директора пословних субјеката који послују у Дервенти, правили смо уписну политику како бисмо данас овдје имали способне раднике које чека посао чим заврше овај ниво образовања, а чекају их стипендије код привредника ако се одлуче за даље усавршавање – рекао је Симић.

Стручна и техничка школа има широку лепезу атрактивних занимања која су потребна тржишту рада, а у оквиру којих се образује 470 ученика који од сада имају много боље услове за наставу.

– Завршетак овог пројекта је велика ствар за школу и наше ученике, али и за читаву општину. Овај пројекат је резултат добре сарадње школе, локалне заједнице и надлежних министарстава који су препознали да улагање у образовање и улагање у младе снаге даје резултате. Хладне учионице или евентуално прокишњавање можемо сматрати прошлошћу – рекла је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић додавши да ће управа школе наставити и у будућности са модернизацијом наставног процеса како би ученици били што спремнији за тржиште рада.

Директор СШЦ „Михајло Пупин“ Предраг Дринић истакао је да је и у овој школи финализован успјешан пројекат, те оцијенио да је у домену инвестиционих радова најважнија била реконструкција библиотеке и фискултурне сале.

– У овој школског години нисмо се бавили само инвестицијама у вези саме зграде, него смо се бавили и побољшањем наставних процеса, те смо у сарадњи са фирмама „ТЕХИМП“, „МБ Моторс“, „Тим Електроник“ и „Феромастер“ успјели да завршимо пројекат ресурног центра гдје смо оспособили двије ЦНЦ машине за практичну наставу, уз помоћ начелника набавили смо 17 лаптопа, те 20 рачунара и седам процесора – рекао је Дринић.

Обиласку школе присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

Related posts

Брзи антигенски тестови на Ковид-19 од петка у Дому здравља

admin

ВАТРОГАСНА ЈЕДИНИЦА БОГАТИЈА ЗА НОВО ВОЗИЛО

admin

У „ТРОЛ“ СТИГЛА ДОНАЦИЈА ИЗ „ЗДРАВО“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još