Култура

Фотографије свједоци
богате историје Дервенте

Изложбом фотографија, мапа, скица, картографских записа и биљешки вечерас је у дервентском Центру за културу одат омаж богатој историје Дервенте и њеном путу од среза до данашњег статуса града.

Прву поставку ове изложбе која је и прва фаза пројекта „Дервента, од среза до града“ омогућена је захваљујући архиви фотографа Садудина Чарџића и Ивана Живковића, а идејни творац пројекта мр Јованка Миловановић истакла је да пројекат има за циљ буђење емпатије код суграђана, подизање свијести о значају и развоју града и свему што је Дервента пролазила од среза до града, као и подизање свијести о социјалној, културној и друштвеној одговорности.

– Пројекат „Дервента, од среза до града“ је прошле године подржан од стране Министарства просвјете и културе РС и препознат као добра идеја за промоцију града и његове историје. Ријеч је о пројекту који смо заједно Јеленко Живковић, Никола Брковић и ја осмислили у четири фазе, а чији је резултат саздан у реченици „Лијепо је живјети у Дервенти“. Наредне фазе пројекта су много обимније и захтјевају више рада тако да се припремамо да у току ове године реализујемо другу фазу, која ће обухватати грађевинска, односно архитектонска, етнолошка и етимографска добра која је Дервента изњедрила – казала је Миловановићева додавши да је планирано да и преостале двије фазе буду реализоване у наредним годинама.

Директор Центра за културу Јеленко Живковић казао је да је изложба обухватила период дуг 145 година, почевши од 1878. године.

Поставка фотографија у Центру за културу биће изложена до 3. марта.

Синагога

У оквиру ове изложбе посјетиоци имају јединствену прилику да погледају једину слику дервентске сингоге која је изграђена 1911, а уништена 1943. године.

Related posts

Комедија „Милка
и Неђо“ у четвртак

Derventski List

Најмлађи показали глумачко умијеће

admin

ВЕЧЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ УЗ МУЗИКУ И ГЛУМУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još