Култура

„Дочек“ осврт на
путовање звано живот

Књига „Дочек“, 11. књижевно остварење дервентског књижевника Војислава Новића, угледала је свјетлост дана, а приповједачки дар овог хроничара дервентског краја, и у овом дјелу у свом је пуном сјају.

Новић пише о једном путовању од Дервенте до београдског аеродрома, описујући, при том, свој живот. 

Рецензент Фрањо Милош наводи да је „ Дочек“ прича о човјеку који није маштао о богато испуњеном животу  него га је сам градио прихватајући реалност и могућност свог окружења.

– Књига пружа читаоцу прегршт корисних информација и примјера који могу бити од помоћи онима који радо уче и дијелом граде свој живот на примјерима и искуствима других – написао је Милош,  уз напомену да је веома интересантан запис човјека који је као нешколован дјечак имао јасан циљ – добити универзитетску диплому којом ће створити предуслове за бољи живот.

У рецензији Станиша Тутњевић истиче да је згодна замисао аутора аутобиографског текста да у једно путовање аутомобилом од Дервенте до београдског аеродрома смјести и сјећање на своје путовање кроз живот.

– Пишчева биографија коју он препричава током путовања на тај начин је оживљена и постаје богатија и интересантнија него што би била да се износи у континуитету и по хронолошком редослиједу – написао је Тутњевић.

Војислав Новић је рођен 1939. године у Доњем Детлаку, а до сада је објавио књиге „За све је криво вријеме“, „Детлак – село између двије ријеке“, „Немој куме тако“, „Сто година храма у Доњем Детлаку“, „Календеровци“, „Од Бога се ушур не тражи“,  „Да се прича и памти“, „Приче са Укрине“, „Само ја знам“  и „Колиба у крчевини“.

Related posts

БИБИНОВА ПЈЕСМА О УКРИНИ НАЈЉЕПША

admin

Ноте класичне музике
испуниле прољећно вече

Derventski List

СУТРА „БАЛКАНСКА МЕЂА“ И „ДАМБО“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još