Друштво

Широком палетом садржаја
његују писменост и културу

Више од 25.500 посјетилаца Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у протеклој години свједочило је богатој палети манифестација и активности које су редом биле у служби његовања писмености и културе, те очувања традиције Дервенте.

Осим богаћења књижног фонда који је достигао 44.094 свезака, библиотека је била домаћин и бројним манифестацијама, књижевним вечерима, изложбама, представама, а својим сталним радионицама била је радо посјећено мјесто разним генерацијама Дервенћана. Осим тога, у 2022. години суграђани су свједочили и новитетима, као што је оснивање градског хора и отварање галеријског простора.

Како се наводи у извјештају о раду ове установе у протеклој години, листа читалаца бројила је 3.726 члана, међу којима су најбројнији били основци и то њих 446, и на чије жеље се полагало највише пажње при набавци нових наслова, нарочито лектире.

– И у протеклој години настојали смо да оставимо утисак отвореног и слободног окружења за учење и дружење, остваримо добру сарадњу са школама и вртићима и да креирањем занимљивих садржаја привучемо што већи број посјетилаца. Значајно је истаћи да захваљујући преданом раду запослених у библиотеци, полице на дјечијем одјељењу однедавно краси 10.000 књига – казала је директорица библиотеке Мирјана Плиснић додавши да је осим од раније познатих радионица, библиотека своје просторије уступила и неким новим културним догађајима.

– Креативна радионица ,,Маштовница“ коју организујемо већ десет година, показује одличне резултате у раду са дјецом предшколског узраста, а наставили смо и са ,,Школицом енглеског језика“ за ученике основних школа, те радионицама Удружења жена „Дервента“ са нагласком на очување дервентског веза. Током протекле године покренута је и сликарска радионица, те градски хор – објаснила је Плиснићева истакавши и да је Драмски студио који дјелује под кровом ове установе такође имао запажене успјехе.

Плиснићева је истакла и понос због организације народног збора „Црква, звоно, крст и Вашар дервентски“, заједно са Црквеном општином Дервента. Ова манифестација је за циљ имала оживљавање сјећања на 1850. годину и почетке Вашара.

Такође, од 15. јула до 15. августа културну сцену града обиљежио је „Пркос фест“ који је поникао из „Љетне арт сцене“, а домаћин овог фестивала била је управо библиотека. Свакако, једна од најзначајнијих манифестација која је одржана послије паузе због пандемије корона вируса, била је „Ноћ музеја“, која је као и раније, понудила богат садржај.

Библиотека је наставила да његује и музејску дјелатност, па је фонд употпуњен са 30 нових предмета и сада броји 1.943 експоната.

– У овој години посјетиоци ће у реновираном галеријском простору имати прилику да свједоче одржавању изложби и других културних манифестација – навела је Плиснићева.

Народна библиотека је у протеклој години свој рад окрунила највећим признањем града, Великогоспојинском повељом са златним грбом.

Највјернији читаоци

Као и ранијих година, библиотека је наградила највјерније читаоце, а у протеклој години то су били Дајана Сарић из дјечијег одјељења која је прочитала 37 књига, те Милош Ковачић из одјељења за одрасле који је прочитао 88 књига.

Вашар

Народна библиотека је и у 2022. години била носилац активности увршћавања Дервентског вашара на листу нематеријалне културне баштине УНЕСКО. Министарство просвјете и културе  РС 2021. године, такође на иницијативу библиотеке, уврстило је Вашар  на Листу нематеријалног културног наслијеђа РС.

Related posts

У библиотеци хуманитарни сајам књиге

Derventski List

Свим малишанима чизме
и сандале из „Амике“

Derventski List

Ученици осињске школе други на такмичењу из математике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još