ИЗДВОЈЕНОНовости

ЂАЦИ УСКЛИКНУЛИ С ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ

Најљепше пјесме и приче посвећене првом српском архиепископу, просвјетитељу и учитељу Светом Сави, одјекивале су вечерас Центром за културу, на Светосавској академији коју је приредила Светосавска омладинска заједница заједно са дервентским школама и Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност”.

Протојереј ставрофор Далибор Ђекић истакао је да је ова година посебно значајна, јер Српска православна црква прославља осам вијекова од аутокефалности.

– Светог Саву прослављамо као великог духовника, првог српског просвјетитеља и учитеља. Такође, и у политичком смислу, Свети Сава је за српски народ учинио што стотину других не би успјели ни за стотину година – казао је Ђекић.

Он је у светосавској бесједи, рекао да је у историји риједак примјер да син поглавара и господара земље оставља сјај и богатство владалачко само да народу своме од што веће користи буде.

  • Цркву српску, која је кроз вијекове, па све до данашњег дана, била бранич имена и језика Србинова, оставио нам је Свети Сава у аманет, да је чувамо и бранимо као зјеницу ока свога, јер она је оно што смо ми, а ми смо то што је она. Свака борба захтјева да су све силе сједињене и спојене. Сложној браћи све је можно. С тога, нека међу нама љубав влада, нека влада свети мир у сваком послу и раду народном – казао је Ђекић у бесједи.

Ђаци су се и ове године потрудили да свако слово о Светом Сави буде изречено сигурним и јасним гласом, а аплаузи којим су њихове изведбе награђене, потврђују да су успјели достојанствено да рецитацијама и пјесмама одуже великом српском просвјетитељу.

Светосавској академији присуствовао је замјеник начелника општине Синиша Јефтић.

 

Related posts

НОВИ СЛУЧАЈ ЗАРАЗЕ У ДЕРВЕНТИ

admin

ВЛАДА РС ЧВРСТО СТОЈИ УЗ ДЕРВЕНТУ

admin

МАЛИШАНИ ИСПРЕД СВОЈЕ ЗГРАДЕ СУГРАЂАНИМА НУДЕ ОСВЈЕЖЕЊЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još