ИЗДВОЈЕНОНовости

111 година брижљиво
пратимо живот Дервенте

Од 1912. године, када је са штампарске траке сишао први отисак „Дервентског котарског листа“ до данас, на странице Дервентског листа утиснуто је све оно што је у животу Дервенте у протеклих 111 година било вриједно да буде забиљежено.

Од пионирског подухвата штампања првог броја 12. децембра 1912. године до свих потоњих година лист је савременик Дервенте и њен заштитни знак, проживљавајући са својим градом све његове судбоносне тренутке. Кроз епохе које су мијењале град, мијењао се и Дервентски лист, увијек остајући при својој главној мисији – информисање житеља Дервенте о свим важним догађајима, појавама, људским подухватима.

На темељима „Дервентског котарског листа“, као пионира новинског информисања у граду на Укрини, између Првог и Другог свјетског рада штампано је неколико новина – „Наша смотра“, „Босанац“ и сатирични лист „Бургија“. Када се стишао вихор Другог свјетског рата, Дервентски лист  је обновљен 29. новембра 1952. године, да би 1959. године опрема, заједно са члановима редакције пресељена у Добој, како би се издавао регионални лист.

Од краја 1966. године Дервентски лист је непрекидно излазио у свом граду све до 1992. године, односно почетка Одбрамбено – отаџбинског рата. Послије трогодишње пауза, лист је поново био покренут 12. јануара 1995. године и од тада се сваког четвртка, без прекида, појављује пред читаоцима.

Упркос турбулентном животном вијеку, Дервентски лист је права ризница текстова, фотографија, обавјештења и ставова који на најбољи начин осликавају епохе и прилике које су у њима владале.

Зато, и поводом овог јубилеја, завирићемо у нашу богату архиву и наше савременике подсјетити шта је то Дервентски лист штампао прије 70, 50, 40, па и 20 година. Чинимо то са јасним циљем, да још једном укажемо на значај и одговорност штампе, које смо ми, данашњи чланови редакције Дервентског листа, итекако свјесни. У поплави непровјерених и крњих информација, у чијем пласирању предњаче „новинари“ са друштвених мрежа и квази информативних портала, Дервентски лист има неприкосновену водиљу – тачност.

Related posts

У Дервенти сутра ватромет
поводом Дана Републике

Derventski List

Брига о борачкој популацији
примарни задатак

Derventski List

Почиње изградња кружне раскрснице код пумпе „Нада“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još