Друштво

Живот и рад у селу не
би мијењали ни за шта

Градски подстицај за развој пољопривреде и села у прошлој години користило је тридесетак произвођача из Дервенте млађих од 40 година, доказујући да је живот у селу и бављење пољопривредном итекако перспективно за младе који се не плаше посла и одговорности.

Вјетар у леђа овим Дервенћанима даје и Градска управа с обзиром да је прошлогодишњим правилником о начину и условима расподјеле новчаних подстицаја одређено да се произвођачима млађим од 40 година коначни одобрени износ подстицаја увећава за 20 одсто.

Један од оних који се одлучио да живот у селу споји са занимањем јесте Љубиша Николић из Агића. Овај Дервенћанин бавећи се овчарством обезбјеђује егзистенцију за своју породицу.

– Од чобана који су боравили на нашем простору доносио сам јагњад и временом проширивао стадо. Нисам се надао да ће стадо достићи 180 матичних оваца које се требају јагњити. Планирам да стадо у овој години проширим на 200 оваца – каже тридесетдеветогодињи Николић којем у пословима помажу супруга, син и кћерка.

Тржиште, како истиче, има, а потражња је неријетко већа од понуде.

– Продаја иде добро и нема проблема са тим. Тржиште чак тражи и више него што можемо дати – рекао је Николић који се непуне двије деценије бавио производњом млијека.

– Раније сам имао 20 крава и говото 20 година сам се бавио производњом млијека, а имао сам и око 15 бикова. Сада држим само мањи број крава за потребе домаћинства. Проблем у овој области је недостатак радне снаге и велика улагања, али и несигурно тржиште за испоруку млијека – објаснио је овај Дервенћанин који подстицаје из градског и републичког буџета види као добар вјетар у леђа.

– Наш град издваја солидан подстицај за узгој оваца, 24 марке по грлу. Очекујем и републички подстицај, иако још не знам колико ће ове године износити подршка за ову врсту производње – каже Николић додајући да будућност своје породице не види нигдје друго осим на огњишту у Агићима са планом да се још активније посвети сточарству и обради земљишта.

Приврженост пољопривреди опредијелила је Златка Вујичића из Доње Бишње да 2018. године од дједа преузме бригу о пољопривредном газдинству.

– Бавим се производњом млијека и имам 25 крава, а дневно испоручујемо од 200 до 250 литара млијека мљекари у Козарској Дубици. Имам још и пет јуница и три телета. Може се живјети од овога,  нико не може рећи да је гладан и жедан, али мора се радити 24 часа – испричао је Вујичић који је, како каже, од малих ногу у трактору.

– Сјећам се да су ме, када су отац и стриц радили, возили у трактору док не заспим, па су ме тако уснилог односили кући. Трактор сам сам почео да возим са седам година – додаје тридесеттрогодишњи Вујичић који је одлучо да се умјесто факултету посвети газдинству.

– Од 2018. године набавили смо доста пољопривредних машина и настојимо да рад модернизујемо, јер је радне снаге све мање или је нема. Прије пет година обрађивали смо 600 дунума земље, а сада око 350 дунума – каже Вујичић који такође истиче да су подстицаји од великог значаја свим произвођачима.

– Од града добијамо подстицај за краве и јунице.  Задовољни само, а подстицаји увијек буду исплаћени.  Из републичког буџета добијамо подстицај за млијеко и за инвестиције – додаје Вујичић који такође будућност види у селу.

– Са супругом и двогодишњим сином градим живот у селу. Нигдје у свијету не вјерујем да је сјајно, посебно послије пандемије корона вируса. Од многих пријатеља чујем да планирају повратак из иностранства – каже овај Дервенћанин.

Исплате из буџета

Градски парламент усвојио је прошле седмице извјештај о реализацији расподјеле пољопривредних подстицаја у 2022. години којим је прецизирано да је на име подршке пољопривреди у прошлој години из буџета града од планираних 519.000 исплаћено 513.247 КМ.

Related posts

ВИРУС КОРОНА ИМА ЈОШ 500 ОСОБА, ДВОЈЕ ИЗ ДЕРВЕНТЕ

admin

ЉЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ОД МАРТА

admin

ЉУБАВ ПРЕМА КОЊИМА ИЗРОДИЛА КОЊИЧКИ КЛУБ „СИВИ СОКО“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još