ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Petnica vjetar u leđa za
koračanje stazama nauke

Sergej Radanović, Anastasija Stolić i Luka Milinković, učenici Srednjoškolskog centra „Mihajlo Pupin“, bili su dio odabranog društva učenika koji su pohađali seminare u prestižnoj Istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji, a ovo iskustvo proširilo im je vidike i dalo vjetar u leđa da nastave da koračaju naučnim stazama.
Svo troje derventskih đaka učenici su drugog razreda, a u Petnici su boravili tokom maja i to u dva termina. Prvi je ovaj rasadnik mladih naučnika kod Valjeva posjetio učenik informacionih tehnologija Sergej Radanović.
– Svaki dan u Petnici bio je ispunjen predavanjima, ali smo imali i dovoljno vremena za odmor i druženje. Najviše vremena smo provodili u kabinetu sa računarima gdje smo obrađivali određene oblasti. Dopuštali su nam da zajedno istražujemo, što je bio jedan novi pristup – rekao je Radanović dodavši da je najljepši dio iskustva upravo upoznavanje ljudi sa sličnim interesovanjima.
– Najviše učenika je bilo iz Beograda i Valjeva, a iz Republike Srpske na seminaru smo bili jedan učenik iz Banjaluke i ja – rekao je Radanović.
Seminar za tehničke nauke pohađali su učenici drugog razreda gimnazije opšteg smjera Anastasija Stolić i Luka Milinković.
– Seminar za tehničke nauke objedinjuje pet nauka i to matematiku, fiziku, elektroniku, računarstvo i astronomiju, ali se na samom početku učesnici orjentišu na željenu oblast. Meni je bilo zanimljivo to da su većina saradnika, dakle mentora i predavača, bili studenti, a samo nekolicina ih je zaposleno u institutu. Tako da su svi većinom mladi, stariji od nas tek nekoliko godina i nastojali su da steknemo osjećaj da smo kolege – objasnila je Stolićeva dodavši da je ovo iskustvo ponudilo novu percepciju nauke.
– Mislim da cilj Petnice i jeste da iskustvo zajedno steknu učenici različitih profila i da se ne takmičimo međusobno, nego da proširimo znanja i usmjerimo se ka oblasti koja nam se najviše sviđa – rekla je ova učenica.
Matematika je oblast kojoj stremi Luka Milinković, a njemu je boravak u Petnici bio prilika da obrađuje oblasti kojih nema priliku da se dotiče tokom redovne nastave.
– Predavanja su teška, na primjer radili smo integrale i izvode, sekvenciranje DNK i kvantnu fiziku, dakle oblasti sa kojima se nismo još susretali u srednjoj školi, ali je svakako zanimljivo pratiti pristup i proces obrađivanja tema. Tokom predavanja veoma je važna stalna koncentracija – istakao je Milinković.
Iskustva koja su ponijeli iz ove Istraživačke stanice mladi Dervenćani ističu kao izuzetno pozitivna, priželjkujući novi odlazak. Oni su iskazali i zahvalnost Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ i Gradskoj upravi Derventa, koji su im bili podrška za odlazak u srpsku riznicu znanja.

Šta je Petnica?
Istraživačka stanica Petnica je organizacija koja se profesionalno bavi podrškom i obrazovanjem mladih koji prevazilaze nivo regularnih školskih programa, po čemu je jedinstvena u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Rad u stanici organizovan je kroz seminare različitih programa, i u većinu je uključena srednjoškolska populacija učenika. Sem njih, seminarima prisustvuju i osnovci, studenti i nastavnici.

Related posts

Редовна вакцинација враћа
велики кашаљ у заборав

Derventski List

Срце „на мјесту“ када је коњушарница пуна

admin

Чланови Управног одбора
„Укрине“ поднијели оставке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još