ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Petnica vjetar u leđa za
koračanje stazama nauke

Sergej Radanović, Anastasija Stolić i Luka Milinković, učenici Srednjoškolskog centra „Mihajlo Pupin“, bili su dio odabranog društva učenika koji su pohađali seminare u prestižnoj Istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji, a ovo iskustvo proširilo im je vidike i dalo vjetar u leđa da nastave da koračaju naučnim stazama.
Svo troje derventskih đaka učenici su drugog razreda, a u Petnici su boravili tokom maja i to u dva termina. Prvi je ovaj rasadnik mladih naučnika kod Valjeva posjetio učenik informacionih tehnologija Sergej Radanović.
– Svaki dan u Petnici bio je ispunjen predavanjima, ali smo imali i dovoljno vremena za odmor i druženje. Najviše vremena smo provodili u kabinetu sa računarima gdje smo obrađivali određene oblasti. Dopuštali su nam da zajedno istražujemo, što je bio jedan novi pristup – rekao je Radanović dodavši da je najljepši dio iskustva upravo upoznavanje ljudi sa sličnim interesovanjima.
– Najviše učenika je bilo iz Beograda i Valjeva, a iz Republike Srpske na seminaru smo bili jedan učenik iz Banjaluke i ja – rekao je Radanović.
Seminar za tehničke nauke pohađali su učenici drugog razreda gimnazije opšteg smjera Anastasija Stolić i Luka Milinković.
– Seminar za tehničke nauke objedinjuje pet nauka i to matematiku, fiziku, elektroniku, računarstvo i astronomiju, ali se na samom početku učesnici orjentišu na željenu oblast. Meni je bilo zanimljivo to da su većina saradnika, dakle mentora i predavača, bili studenti, a samo nekolicina ih je zaposleno u institutu. Tako da su svi većinom mladi, stariji od nas tek nekoliko godina i nastojali su da steknemo osjećaj da smo kolege – objasnila je Stolićeva dodavši da je ovo iskustvo ponudilo novu percepciju nauke.
– Mislim da cilj Petnice i jeste da iskustvo zajedno steknu učenici različitih profila i da se ne takmičimo međusobno, nego da proširimo znanja i usmjerimo se ka oblasti koja nam se najviše sviđa – rekla je ova učenica.
Matematika je oblast kojoj stremi Luka Milinković, a njemu je boravak u Petnici bio prilika da obrađuje oblasti kojih nema priliku da se dotiče tokom redovne nastave.
– Predavanja su teška, na primjer radili smo integrale i izvode, sekvenciranje DNK i kvantnu fiziku, dakle oblasti sa kojima se nismo još susretali u srednjoj školi, ali je svakako zanimljivo pratiti pristup i proces obrađivanja tema. Tokom predavanja veoma je važna stalna koncentracija – istakao je Milinković.
Iskustva koja su ponijeli iz ove Istraživačke stanice mladi Dervenćani ističu kao izuzetno pozitivna, priželjkujući novi odlazak. Oni su iskazali i zahvalnost Srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ i Gradskoj upravi Derventa, koji su im bili podrška za odlazak u srpsku riznicu znanja.

Šta je Petnica?
Istraživačka stanica Petnica je organizacija koja se profesionalno bavi podrškom i obrazovanjem mladih koji prevazilaze nivo regularnih školskih programa, po čemu je jedinstvena u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Rad u stanici organizovan je kroz seminare različitih programa, i u većinu je uključena srednjoškolska populacija učenika. Sem njih, seminarima prisustvuju i osnovci, studenti i nastavnici.

Related posts

Хуманитарном концерту одазвало
се више од 720 суграђана

Derventski List

Зелено свјетло за буџетске документе, скупштини други потпредсједник

admin

У касарни „Здравко Челар“ изложена војна опрема и возила

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još