Друштво

Знање заједно тестирају
ђаци и пензионери

„Квиз вечери“ имају све више поштоваоца и у Дервенти окупљајући сваког уторка у кафићу „Гинис“ разне генерације спремне да провјере знање, друже се и добро забаве, а свако питање помно се „крчка“.

Кроз седам категорија, спорт, историја, географија, наука, музика, филм и књижевност, те додатне „случајне“ категорије, Дервенћани, али и љубитељи ове врсте забаве из околних градова, од љета се окупљају у провјери знања, али и дружењу.

Популарне „квиз вечери“, које имају своје поклонике широм свијета, у наш град стигле су на заједничку иницијативу власника „Гиниса“ Дејана Пјерановића и квизмастера Јовице Лукића.

Квизмастера каже да његов циљ да привуче разне генерације.

– Како и сама правила кажу, добродошли су сви од пет до 105 година, тако да имамо редовне екипе Дервенћана, али и учеснике из Прњавора и Брода. Посебно ми је драго да и у Дервенти има млађих такмичара, од којих су тренутно најмлађи средњошколци, а циљ и јесте да они, као и остали, проведу вријеме квалитетно, без телефона и кућне учмалости – казао је Лукић који се и сам „у овим водама“ нашао са мјеста учесника.

– Када се јави идеја, запишем је и провјеравам одговор. Питање формирам тако да буде занимљиво и да може да анимира људе. Највише се користим литературом, али наравно и интернетом, како би потпуно утврдио тачност одговора, али свакако некад умије да се поткраде и грешка – додао је Лукић казавши да је откад је модератор свега два или три пута поновио питање.

У квизу који реализује у Дервенти, један циклус чини један мјесец, тако да је пето вече уствари финално вече, а према ријечима модератора, концепт финала је нешто другачији.

– За финале радим мало другачији принцип, првенствено када је ријеч о питањима, јер послије циклуса се заправо одређује тежина питања и то таква да направи разлику у поретку, тако да их „посложим“ тек неки дан прије квиза – додао је Лукић.

Пјерановић је казао да је по узору на друге градове добио идеју да „квиз вечери“ приређује и у Дервенти.

– Познато је да се у другим, већим градовима, организују овакве вечери, па сам дошао на идеју да и у Дервенти понудим суграђанима овакав вид окупљања и забаве. На почетку нисмо могли пронаћи водитеља, тачније особу која ће смишљати питања и водити квиз, а онда нам се јавио наш суграђанин Јовица Лукић, који то ради и у Прњавору и све се поклопило – објаснио је Пјерановић казавши да је први квиз приређен почетком јуна.

– Правили смо паузу током августу, а од септембра се поново дружимо сваког уторка увече – додао је он додајући да је учешће у квизу бесплатно, али је услов да екипа има најмање два, а највише пет чланова.

– Имамо и награде, али је главни циљ свакако забава. Драго ми је да је догађај занимљив и привлачан и средњошколцима и пензионерима – рекао је Пјерановић.

Квиз о Дервенти

Лукић каже да је примјетно да су Дервенћани добри познаваоци спорта и филма, а понеки и књижевности, због чега је још више пожелио да организује и додатне вечери квиза.

– Ако и даље наставимо да одржавамо квиз у Дервенти, моја жеља би била да направимо неки тематски квиз, изван оквира циклуса, и то локалног карактера, односно да буде фокусиран на Дервенту. Дервента је град спорта, привреде, историје и културе и имао бих прилично материјала за квиз – рекао је он.

Related posts

Уручене захвалнице за
промовисање чињења добрих дјела

Derventski List

Пакетима хране
обрадовали суграђане

Derventski List

На листи стипендиста чак 34 студента медицине

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još