Друштво

Солидан род кукуруза,
бригу задаје откупна цијена

Ратари који ових дана користе погодне временске прилике за бербу кукуруза задовољни су приносом од пет до девет тона по хектару, а онима који су овогодишњи род намијенили за продају бригу задаје ниска откупна цијена.

Упркос бројним проблемима који су пратили овогодишњу сјетву, од кишног и хладног прољећа, високих цијена сјемена и репроматеријала, а потом и сушног љета, принос и квалитет су, како истичу пољопривредници, бољи него лани.

Ипак, откупна цијена од 25 до 28 фенинга за килограм овогодишњег кукуруза, није ни близу повољне.

„Пољопривредник“ под кукурузом има нешто више од 300 хектара, а берачи тек треба да уђу у њиве.

– Кукуруз тек треба да беремо и очекујем солидан принос, али никада се не зна док машине не уђу на поља – рекао је директор „Пољопривредника“ Златко Микеревић додајући да предстоји и формирање откупне цијене ове житарице.

– „Пољопривредник“ откупљује кукуруз, али још увијек није формирана откупна цијена, а рачунам да ће бити око 28 фенинга за килограм. Ове године очекујемо веће интересовање за складиштење, јер ће због откупне цијене пољопривредници вјероватно настојати да ускладиште род и сачекају повољније стање на тржишту – сматра  Микеревић.

Стефан Раилић из Горњег Детлака ове године кукуруз ће брати са 15 дунума, док ће остатак искористити за припрему силаже за исхрану 23 грла.  

– Касно сам посијао кукуруз, није добро ницао и морао сам да пресијавам, тако да ћу око 50 дунума под кукурузом искористити за спремање силаже. Најприје је киша уништила посијано, а онда су пресудиле високе температуре. Уз то, сјетва је била скупа – каже Раилић.

С друге стране, Милан Маркуљевић из Агића задовољан је родом кукуруза.

– Рано сам обавио сјетву и успио на вријеме да заштитим усјев, тако да сам задовољан приносом од око девет тона по хектару. Некада је боље мање сијати и дати све што треба – каже овај ратар из Агића.

Посла ових дана има и Дамир Окић из Лужана који обавља услуге брања кукуруза.

– Оно што могу да примијетим је да, у зависности од парцеле, род износи око 600 килограма зрна по дунуму. Тек смо на почетку бербе, па је тешко говорити о приносу. Али за разлику од пшенице, кукуруз је боље родио – рекао је Окић који услугу брања кукурза наплаћује 30 КМ по дунуму.

Иако је јесен вријеме убирања плодова рада, за ратаре нема предаха, јер ускоро слиједи и јесења сјетва. Судећи према цијенама репороматеријала које стагнирају или расту, пред пољопривредницима је још једна изазовна година.

Соја

У „Пољопривреднику“ су са 300 хектара ораница скинули и соју, а принос је по хектару износио око 3,5 тоне.

Related posts

Дејану Сантрачу захвалница
МУП-а за професионалан рад

Derventski List

Ученицима приближена
стоматолошка струка

Derventski List

Расписан конкурс за фестивал хумора и дјечијег стваралаштва

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još