Новости

Сваки изгубљени
живот вјечна рана

Помен жртвама Одбрамбено – отаџбинског рата и Другог свјетског рата служен је данас испред спомен – обиљежја у Босанским Лужанима.

За данашњу слободу своје животе у Другом свјетском рату дало су 143 борца из овог села, а док су у посљедњем рату страдала 22 борца Војске РС. На споменику уклесана су и имена седам цивилних жртава страдалих на данашњи дан прије 32 године.

Мјештанин Босанских Лужана и ратни војни инвалид Жељко Чечавац присјетио се напада 9. маја 1992. године.

– Били смо опуштени и мислили да нас неће напасти на овај дан, прославе Дана побједе, а напад је почео око десет часова из правца Поља и ко год је остао у селу, није поштеђен. Ово је било свирепо страдање, старци који нису могли да побјегну, неки су страдали од ножа, бацањем у бунар или паљењем кућа. Посмртни остаци појединих људи никад нису пронађени, а многи су сахрањени у Прњавору – истакао је Чечавац.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић подсјетио је да су у овом селу надомак Дервенте управо на Дан побједе над фашизмом хрватско – муслиманске снаге починиле страшан злочин.

– Веома је важно да се Срби, али и сви други, организују у тренуцима када им пријети опадност по опстанак, каква се ситуација десила и 1941. године, као и 1992. године – истакао је Вујичић.

Пошту страдалим, осим чланова породица погинулих бораца, одали су замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегације Градске борачке организације Дервента, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица, СУБНОР-а, Мјесне заједнице Босански Лужани, те делегације политичких партија СНСД, СДС, Социјалистичке партије и ПДП-а.

Парастосу погинулим борцима присуствовали су и посланици СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић и Денис Пијетловић, те бројни мјештани овог села, представници јавног живота.

Related posts

Подрхтавало тло у Дервенти

Derventski List

Због мита ухапшена
три полицајца из Дервенте

Derventski List

Отворена дионица пута Мајсторовића врело – продавница Ананија

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još