Друштво

Ђаке махом муче прекомјерна
тежина, кварни зуби и лош вид

Код трећине дервентских основаца који су били обухваћени систематским прегледом утврђена је прекомјерна тјелесна маса, трећина ђака има спушена стопала, а дио ученика користи наочаре или сочива или има потребу за њима, има лоше тјелесно држање и кварне зубе, одступање вриједности крвног притиска и проблеме са говором.

Показали су то систематски прегледи које су у школској 2023/2024. години у четири дервентске основне школе обавили љекари дервентског Дома здравља. Прегледима су били обухваћени ученици трећег, петог, седмог и деветог разреда, а у периоду од марта до јуна прегледана су 774 ученика.

– На систематском прегледу мјерена су тјелесна тежина и висина, израчунаван БМИ, обављени скрининг прегледи вида, слуха, постуре тијела, стопала, говора и психичког развоја, мјерење крвног притиска, аускултација срца и плућа и преглед усне дупље и ждријела. Код трећине прегледаних ученика утврђена је прекомјерна тјелесна маса и дате су им препоруке о балансираној исхрани, а око 30 одсто ученика има спуштена стопала, 11 одсто  лоше тјелесно држање, односно криву кичму, а један одсто деформитет грудног коша. Овој дјеци препоручене су вјежбе за стопала и преглед физијатра – казала је директорица Дома здравља прим. др Биљана Ненадић.

Она је додала да су прегледи ђака показали да 24 одсто ученика користи корекције за вид наочаре или сочива или има потребу за њима, а код три одсто ученика утврђено је да имају проблем са разликовањем боја.

– Код седам одсто прегледаних ученика измјерене су вриједности крвног притиска које прелазе границе препоручених за њихов узраст, а 1,5 одсто дјеце има неку од срчаних мана. Изражене кварове на зубима или потпуно уништене зубе има осам одсто прегледаних ученика, што је забрињавајуће иако се највећим дијелом ради о млијечним зубима. Говорну ману или вишеструке проблеме са говором има један одсто ученика и препоручен им је третман логопеда – нагласила је прим. др Биљана Ненадић.

У циљу очувања и унапређења здравља становништва и стицања знања о здравим животним стиловима у дјетињству, Дом здравља и идуће године планира систематске прегледе и едукације ученика.

Школе

Љекари Дома здравља у протекла три мјесеца прегледали су ученике основних школа „19. април“, „Никола Тесла“, „Ђорђо Панзаловић“ и „Тодор Докић“.

Related posts

Заводу „Дрин“ спортска
опрема и реквизити

Derventski List

Неколико села у
сриједу без струје

Derventski List

Убрзан ритам нових генерација захтева промене у образовном систему

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još