Друштво

Воденица чувар прошлих
времена и мјесто за дружење

Од дјетињства ме води љубав према воденицама, а потом са успио да остварим жељу да и сам имам воденицу и у њој проводим вријеме и дочекујем добронамјерне посјетиоце свих генерација.

Ријечи су шездесетдеветогодишњег Боре Јоканића из Дријена, који је воденицу саградио у Осојцима, поред пута за Календеровце.

– Земљиште сам купио 1998. године и било је запуштено, много посла је требало урадити да се доведе у ред. Воденица је у функцији од 2019. године и од када сам у пензији уз њу проводим највише времена – каже Јоканић који је воденицу изградио по сјећању на њене претходнице из његове младости.

– Све сам радио по сјећању на некадашње воденице којих је било јако много у дервентском крају. Без воденица се није могао замислити живот, многима је била и главни извор прихода, па и мјесто састајања и дружења – додао је Јоканић истичићу да његова воденица за седам дана може да самеље 500 килограма кукуруза,

– Мељем кукуруз бјелац, али и врсте жутог и црвеног кукуруза који је здрав за дијабетичаре. Мељем и пшеницу, хељду и раж. Доста брашна подијелим, а дио и продам – каже овај домаћин који у свом хобију ужива и подршку супруге Миланке и дјеце.

– Трудимо се заједно одржавамо простор око воденице и да дочекамо сваког ко наврати. Свако има свој дио посла и тога се држимо. Лијеп је осјећај када од нас оду задовољни људи, да ли одмором уз воденицу или брашном које однесу – испричала је Миланка.

Јоканићи додају да је њихов посјед отворен за све добронамјерне посјетиоце, свих генерација, а своју љубав према природи наставиће да његују одржавајући воденицу живом.

Легенде

Иако су се уз воденице од давнина везале разне легенде и предања, као о мјесу сусрета натприродних бића и необрашњивих појава, Јоканићи истичу да ништа од тога у својој воденици нису запазили.

– Одувијек је било разних прича о необичним догађајима уз воденице и свако вјерује на свој начин. Ја нисам имао потребу да преноћим у воденици, јер ми је кућа удаљена три километра од ње, али сјећам се прича из дјетињства да у воденици знају боравити виле, да се точак сам знао зауставити или покренути и слично – казао је Боро Јоканић.

Related posts

Вода стиже до
60 домаћинстава

Derventski List

Симићева номинована за награду за иновативан приступ раду

admin

Јачати капацитете за борбу
против насиља над женама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još