Друштво

Изложба уоквирује 170 година
од рођења великог научника

Савез иноватора Републике Српске поводом обиљежавања 170. годишњице од рођења српског научника и професора Михајла Идворског Пупина приређује изложбу под називом „Са пашњака до научењака“ која ће у галерији Центра за културу бити отворена у сриједу, 4. септембра, у 11 часова.

Ријеч је о изложби која на 30 банера представља живот овог научника, а носи назив по аутобиографији из 1921. године за коју је три године касније Пупин награђен Пулицеровом наградом.

Михајло Пупин (1854-1935) је био српски научних, проналазач и професор на Универзитету Колумбија, те носилац југословенског одликовања Бели орао првог реда и почасни конзул Србије у САД-у. Био је један од оснивача и дугогодишњи предсједник Српског народног савеза у САД-у и добитник је многих научних награда и медаља, а чланство је имао у Америчкој академији наука, Српској краљевској академији и почасни доктор 18 универзитета. Средњошколски центар у Дервенти носи назив у част овог српског великана.

Поставка ове изложбе Дервенћанима ће бити доступна до 13. септембра сваким радним дано од седам до 15 часова.

Related posts

Мај и јун биће у знаку
дефилеа младости и љепоте

Derventski List

Припреме за фестивал етно – пјесме

admin

ПОДСТРЕК ПОЉОПРИВРЕДИ ВЕЋИ ОД 300.000 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još