ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента добила
савремени Ватрогасни дом

Нови Ватрогасни дом у Мотајичкој улици, вриједан 1.250.000 марака, свечано је данас отворен, а овај објекат као један од најсавременијих у Републици Српској увелико ће допринијети развоју ватрогаства у Дервенти.

Територијална ватротасно – спасилачка јединица у нови објекат уселила је послије 70 година, а уз опрему која је обновљена протеклих година и ефикаснију инфраструктуру, има услове за рад који ће засигурно омогућити још брже и квалитетније интервенције.

Пресијецању врпце и обиласку просторија новог дома, претходило је постројавање припадника ватрогасно – спасилачке јединице, презентација објекта који се простире на 1.200 квадратних метара са приступницама, те обраћање градоначелника Милорада Симића и старјешине јединице Славена Пијетловића.

Пијетловић је оцијенио да је отворење новог објект посебан дан и за ватрогасце – спасиоце, као и за све становнике и привреднике у Дервенти.

– Наш нови објекат се простире на 1.200 квадратних метара корисне површине који ће пружити ватрогасцима боље услове за реаговање у разним ситуацијама, а исто тако служиће и за обуку и припрему за све задатке које треба да извршавамо. Капацитети старог ватрогасног дома и техничке могућности нису могле да задовоље потребе даљег развоја ватрогаства у Дервенти које има традицију дугу 126 година – казао је Пијетловић додавши да дервентска ватрогасно – спасилачка јединица тренутно броји 17 припадника.

– Прошле године смо подмладили своје редове са четири приправника који су показали висок степен знања и заинтересованости за овај посао, а такође и поред великог улагања у ватрогасни дом, ватрогасна возила су зановљена, тако да можемо да одговоримо на све захтјеве, а иако доста опреме имамо, планирамо у будућности да набавимо једно возило са ауто – корпом и једно возило за шумске пожаре – додао је Пијетловић.

Нови објекат вриједан је 1.250.000 марака а у потпуности је изграђен средствима града што, како је истакао градоначелник Милорад Симић, служи на понос Дервенти.

– Нови ватрогасни дом је међу најљепшим у Републици Српској са свим елементима за рад ватрогасно – спасилачке јединице. Овај објекат је смјештен у индустријској зони, а саобраћајнице га чине приступачним и центру и свим осталим дијеловима града – казао је Симић додавши да ватрогасци – спасиоци за свој досадашњи рад заслужују ријечи хвале, нарочито током ове године с обзиром на број интервенција на гашењу пожара.

Свечаности отварања новог дома присуствовали су и секретар Ватрогасног савеза Слободан Јотић, те представници ватрогасних јединица из Модриче, Шамца, Прњавора, Станара, Брода, Бањалуке, Лакташа, Которског, Бијељине и Приједора, као и из Зенице и Сребреника, те припадници Полицијске станице Дервента, Оружаних снага БиХ, ЛОТ тима из Словеније, посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић, Денис Пијетловић и Перо Ђурић, малишани из вртића „Трол“ и ученици Основне школе „19. април“, те представници јавног и политичког живота Дервенте.

Показна вјежба

У оквиру свечаног отварања била је приређена и показна вјежба гашења пожара на камиону који је превозио бензин.

– Изашли смо са осам ватрогасаца и приступили гашењу пожара са три млаза, два хлађења, који спрјечавају ширење пожара, и једном пјеном која је угасила пожар у потпуности – објаснио је командир смјене Маринко Ковачевић који има седмогодишњи стаж ватрогасца.

Related posts

Дом здравља стојички савладао изазове

admin

Наредба о регулисању рада на подручју града

admin

ПРЕДСТАВЉЕНА „СИЗИФОВА БОРБА ЗА ПРАВОПИС“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još