Култура

„МРТВЕ ДУШЕ“ ИЗВЕДЕНЕ НАШОЈ ПУБЛИЦИ

У организацији Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ вечерас је у Центру за културу одржана представа која је рађена по мотивима чувеног романа „Мртве душе“, чији је аутор Николај Гогољ.

Према ријечима позоришног редитеља из Црне Горе Петра Пејаковића, ријеч је о представи који са бави сатиром савремених друштвено – политичких тема на модеран и необичан начин у Гогољевом гротескном стилу писања.
-„Мртве душе“ су вјероватно један од најзначајнијих романа у историји књижевности. Иначе, ми смо „Хомерова драмска радионица“, односно позориште које окупља особе са оштећењем вида, а које ради шест или седам година у Подгорици. Ово је већ шеста представа коју смо урадили у том периоду. Наиме, ради се о позоришту слијепих са властитом продукцијом и амбицијом да постане стално позориште такве врсте, што је заиста ријетко код нас у региону – казао је Пејаковић.
Директор Центра „Будућност“ Владан Поповић истакао је да је сарадња успостављена путем Савеза слијепих РС.
-Савез слијепих и слабовидих Црне Горе започео је сарадњу са Савезом слијепих и слабовидих РС, а „Будућност“ је у Дервенти угостила представу, као једна од веома важних установа на том пољу. Велико је задовољство бити домаћин и промотер једне овакве позоришне представе, тако да смо радо помогли организацију. Ова позоришна група је, у сарадњи са Библиотеком за слијепа и слабовида лица Црне Горе, учестовала на Међународном фестивалу позоришта у Загребу, одржали су представу у Бањалуци и ево сада су наступили и пред грађанима Дервенте и ученицима наше школе – рекао је Поповић.

Related posts

Јовицa Ђурђић угостио ђаке,
вечерас књижевно дружење

Derventski List

„Вихорово стиховање“ сутра

Derventski List

Пројекција филма „Лето кад сам научила да летим“ данас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još