ИЗДВОЈЕНОНовости

НА БИРОУ 865 НЕЗАПОСЛЕНИХ

На евиденцији дервентске канцеларије Завода за запошљавање посљедњег дана 2019. године било је  евидентирано 865 незапослених, а доминирали су радници са средњом стручном спремом и квалификовани радници, те готово стотину високообразованих Дервенћана.

СТРУКТУРА

Према подацима овог бироа, годину раније на евиденцији је било 820 незапослених особа, а у 2019. години готово половину радника без посла чиниле су жене.

– Од укупно 865 особа које су биле евидентиране на Биро завода за запошљавање у Дервенти закључно са 31. децембром 2019. године, 412 су жене. Највише незапослених било је са средњом стручном спремом и то 301 особа, затим слиједе квалификовани радници којих је на евиденцији било 287, потом неквалификовани радници и то 148. Незапослених са високом стручном спремом било је 98, полуквалификованих 14, висококвалификованих девет, а осам са вишом стручном спремом – казали су у Заводу.

НОВИ УСЛОВИ

Од Нове године на снагу су ступиле измјене закона којим је регулисано право на здравствену заштиту, односно дефинисање самог појма незапосленог лица, због чега ће одређени број лица право на здравствено осигурање остваривати путем Фонда за здравствено осигурање РС.

Из Завода за запошљавање истичу да због тога очекују одређене измјене на евиденцији незапослених, али не и значајније осцилације.

– Очекују се одређене промјене, али не значајне. Мишљења смо да ће се временом стање стабилизовати и да ће се утврдити стварна понуда радне снаге односно лица расположивих за рад који активно траже запослење – додају из Завода позивајући осигуранике да се јаве у пословницу Завода гдје ће добити основне информације у вези са остваривањем права на здравствено осигурање.

– Још почетком децембра мјесеца 2019. године Завод је почео са благовременим информисањем незапослених лица о измјенама и допунама закона, као и остваривању права за вријеме незапослености – додали су из Завода.

Незапослене особе путем фонда моћи ће да остварују право на здравствено осигурање путем једног од 13 подоснова, а раније је из Фонда здравственог осигурања наведено да би на тај начин требало да се спријече злоупотребе система осигурања, јер је пракса показала да постоје многи који остварују приходе по разним основама, формално су незапослени лица или раде у иностранству, а остварују права, односно лијече се на терет осигураника који плаћају доприносе у Републици Српској.

Законом је остављен прелазни период до краја фебруара како би се раздвојиле евиденције, а осигураници могли несметано да остварују право на здравствену заштиту.

Накнаде

Поред измјене које се односе на право на здравствено осигурање, на снази су и измјене висине и дужине примања новчане накнаде коју остварују лица усљед прекида радног односа.

– Минимална новчана накнаде не може бити нижа од 80 одсто најниже плате и повећаваће се пропорционално са најнижом платом у Републици Српској, а у погледу дужине исплате остваривање овог права трајаће од једног до 24 мјесеца. Новина је и да право на новчану накнаду има радник и у случају кад једнострано откаже уговор о раду послодавцу због неисплаћених плата или доприноса у периоду дужем од три мјесеца – наводе у Заводу за запошљавање РС.

Незапослени по стручној спреми

– 301 средња стручна спрема

– 287 квалификовани радници

– 148 неквалификовани радници

– 98 висока стручна спрема

– 14 полуквалификовани радници

– 9 висококвалификовани радници

– 9 виша стручна спрема

Related posts

УХАПШЕНА ЧЕТВОРИЦА ДЕРВЕНЋАНА ЗБОГ ПЉАЧКЕ „ДВОРЦА“

admin

Шеранић: У РС почиње масовнија вакцинација

admin

Срећна православна Нова година!

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još