ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОДИЈЕЉЕНО 185 ПАКЕТА СА СЈЕМЕНИМА

Укупно 185 сјеменских пакета, које је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске са циљем подстицања омасовљене пољопривредне производње, а у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, подијељено је данас у Дервенти.
Ријеч је о пакетима који су као ванредна мјера реализовани из кредитних средстава текућег ИФАД пројекта, а додијељени су грађанима према предложеном списку који је формирало Одјељење за привреду и друштвене дјелатности у сарадњи са Центром за социјални рад, удружењем „Сунце“ и општинском организацијом Црвеног крста.
Замјеник начелника општине Синиша Јефтић се захвалио Влади РС и Министарству на помоћи у новонасталој ситуацији.
– Данас дијелимо 185 сјеменских пакета и то корисницима према списку у чијем су формирању учествовали Центар за социјални рад, Општинска организација Црвени крста, Удружење “Сунце” и Одјељење за привреду и друштвене дјелатности. Ови пакети су намијењени за рањиве категорије становника и у тежој су материјалној ситуацији. Начелник је дао задатак и Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности да у склопу наших предвиђених средстава за подстицај пољопривредне производње узме у обзир новонасталу ситуацију, а и правилник ће, такође, бити прилагођен овој ситуацији при подјели 350.000 марака предвиђених за подстицај пољопривредне производње за 2020. годину- рекао је Јефтић.
Директорица Центра за социјални рад Маја Поповић је навела да је 22 пакета додијељено директним корисницима Центра.
– Имам потребу да се захвалим за реализацију једне овакве активности коју сматрам да је од великог значаја у овом тренутку. Од укупног броја подијељених пакета, 22 ће бити подијељено директним корисницима Центра за социјални рад, односно оним особама које се налазе у стању материјалне необезбијеђености. Један од услова да се постане корисник сталне новчане помоћи је и старосна доб, тако да смо у обзир узели да су те особе физички способне да реализују до краја ове активности, као и да посједују парцелу земљишта које могу да обраде – објаснила је Поповићева.
Наташа Раилић стручни сарадник за сточарство рекла је да је вриједност пакета 300 КМ, те навела која сјемена су додијељена у склопу ових пакета.
– Мјере подршке министарства, односно реализација пакета подршке малим домаћинствима са циљем да се засије што више површина и обезбиједи што већа количина хране представља пакете у вриједности од 300 КМ и у њима је десет врста сјемена, три врсте ђубрива и сјеме кромпира – обаснила је Раилићева.
Један од суградјана који је добио сјеменски пакет Боро Дарадан из Доње Лупљанице рекао је да је оваква помоћ од великог значаја за многе.
– Ја сам предвиђено већ засијао, кукуруз, кромпир и поврће у пластенику, али посијаћу и ова сјемена, јер је и овај вид помоћи свакако добродошао, а и мислим да треба сијати што више – казао је Дарадан.

Related posts

И овог прољећа пажљиво
улажу у сваку бразду

Derventski List

„ЋИРО“ ПОСЉЕДЊИ ПУТ ЗАПИШТАО ПРИЈЕ ПОЛА ВИЈЕКА

admin

„ЉЕТНА АРТ СЦЕНА“ ПОДИГЛА ЗАВЈЕСУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još