ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ВОДОВОДА У ЖЕРАВЦУ И БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

Начелник општине Милорад Симић потписао је данас уговор о изградњи водовода у Жеравцу и Босанским Лужанима, а више од 150 домова добија градску воду.
Потписивању уговора присуствовали су и неки од становника ова два села, а предсједник грађевинског одбора за водовод у Босанским Лужанима Далибор Длакић изразио је задовољство потпусивањем уговора, а посебно због тога што припреме за овај пројекат трају већ неколико година.
– Утолико је веће задовољство јер је ријеч о пројекту који раде заједно мјесна заједница Жеравац која је настањена хрватским становништвом и мјесна заједница Босански Лужани гдје живи српско становништво, а ту је и једно насеље које насељавају расељена лица, те се укупно више од 150 домаћинстава изјаснило да жели бити прикључено на нову водоводну мрежу. Ми се узајамно помажемо и имамо јако добру сарадњу, тако да овај пројекат није први заједнички мјештана ове двије заједнице, али је изузетно важан – рекао је он.
Начелник општине Милорад Симић подсјетио је да је већ половина руралног дијела општине снабдјевена питком водом, а да се финансирање врши на начин да мјештани сносе половину трошкова, а преосталу половину буџет општине.
– Половину руралног дијела општине снабдјели смо питком водом, а више од 150 домаћинстава руралних и повратничких заједница Жеравац и Босански Лужани из којих је много и настрадалих, биће богатији за питку воду, и то је бројка за прву фазу, а надамо се да ће послије још више домова бити дио пројекта. Предстоји нам још један велики пројекат, водовод у осињском крају, гдје ће прикључак на водовод добити око 900 корисника – казао је начелник додавши да је оштина обезбиједила капацитете и потисни цјевовод, пумпну станицу и базен који су достатни да „напоје“ Жеравац и Босанске Лужане.

– У припремне послове уложено је 121.000 марака, те 82.000 КМ у овом дијелу послова, а удио мјештана је 202.000 марака, те смо свим тим удруженим средствима успјели да постигнемо да цијена једног прикључка не прелази 1.500 КМ с тим да се у оваквим пројектима договоримо са грађевинским одбором да се сви вјерски објекти и гробља, па чак и домови породица погинулих бораца или социјално угрожених категорија изузму од трошкова – објаснио је Симић додавши да општина Дервента улаже много у очување села, али и уређење града.
– Дервента је урадила пуно тога у погледу очувања села, електрификацију, прикључке за комуникацију, асфалтирања путева, а то и јесте поента чувања села, мада највећи искорак који можемо да урадимо јесте обезбјеђивање питке воде изградњом водовода – казао је начелник.
Потписивању уговора присуствовао је и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.

Related posts

РУКОМЕТАШИ СЕ ОПРОСТИЛИ ОД ЕЛИТНОГ ТАКМИЧЕЊА

admin

Дијелови Појезне
сутра без струје

Derventski List

МЛАДИ ГЛУМЦИ ЗАБЛИСТАЛИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još