ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ВОДОВОДА У ЖЕРАВЦУ И БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

Начелник општине Милорад Симић потписао је данас уговор о изградњи водовода у Жеравцу и Босанским Лужанима, а више од 150 домова добија градску воду.
Потписивању уговора присуствовали су и неки од становника ова два села, а предсједник грађевинског одбора за водовод у Босанским Лужанима Далибор Длакић изразио је задовољство потпусивањем уговора, а посебно због тога што припреме за овај пројекат трају већ неколико година.
– Утолико је веће задовољство јер је ријеч о пројекту који раде заједно мјесна заједница Жеравац која је настањена хрватским становништвом и мјесна заједница Босански Лужани гдје живи српско становништво, а ту је и једно насеље које насељавају расељена лица, те се укупно више од 150 домаћинстава изјаснило да жели бити прикључено на нову водоводну мрежу. Ми се узајамно помажемо и имамо јако добру сарадњу, тако да овај пројекат није први заједнички мјештана ове двије заједнице, али је изузетно важан – рекао је он.
Начелник општине Милорад Симић подсјетио је да је већ половина руралног дијела општине снабдјевена питком водом, а да се финансирање врши на начин да мјештани сносе половину трошкова, а преосталу половину буџет општине.
– Половину руралног дијела општине снабдјели смо питком водом, а више од 150 домаћинстава руралних и повратничких заједница Жеравац и Босански Лужани из којих је много и настрадалих, биће богатији за питку воду, и то је бројка за прву фазу, а надамо се да ће послије још више домова бити дио пројекта. Предстоји нам још један велики пројекат, водовод у осињском крају, гдје ће прикључак на водовод добити око 900 корисника – казао је начелник додавши да је оштина обезбиједила капацитете и потисни цјевовод, пумпну станицу и базен који су достатни да „напоје“ Жеравац и Босанске Лужане.

– У припремне послове уложено је 121.000 марака, те 82.000 КМ у овом дијелу послова, а удио мјештана је 202.000 марака, те смо свим тим удруженим средствима успјели да постигнемо да цијена једног прикључка не прелази 1.500 КМ с тим да се у оваквим пројектима договоримо са грађевинским одбором да се сви вјерски објекти и гробља, па чак и домови породица погинулих бораца или социјално угрожених категорија изузму од трошкова – објаснио је Симић додавши да општина Дервента улаже много у очување села, али и уређење града.
– Дервента је урадила пуно тога у погледу очувања села, електрификацију, прикључке за комуникацију, асфалтирања путева, а то и јесте поента чувања села, мада највећи искорак који можемо да урадимо јесте обезбјеђивање питке воде изградњом водовода – казао је начелник.
Потписивању уговора присуствовао је и предсједник Скупштине општине Маријан Кљајић.

Related posts

БОСТАН „ДРЖИ ЦИЈЕНУ“, КИЛОГРАМ ОД 1,20 КМ

admin

У јулу два топлотна таласа

admin

Формирана нова скупштинска већина окупљена око СНСД-а

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još