Друштво

Ове године без Светосавске академије и бала

Немогућност већих окупљања због опасности од ширења корона вируса, условила је отказивање Светосавске академије коју, традиционално, сваке године организују Црквена општина Дервента и Светосавска омладинска заједница уз сарадњу са основним и средњим школама, ове године неће бити одржан ни Светосавски бал.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић објаснио је да црква поштује препоручене мјере, те да због тога неће бити Светосавске академије која је сваке године окупљала велики број учесника и посјетилаца.

– Свети Сава је вјековима инспирација како за просвјету, тако и за све оне који су жељели да служећи Богу служе српском народу и управо је због тога наша дужност да на пригодан начин обиљежимо тај дан – казао је Ћетковић додавши да ће на Савиндан, 27. јануара бити одржана молитва у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

Из истих разлога, Коло српских сестара „Царица Милица“ донијело је одлуку да ове године не буде одржан хуманитарни Светосавски бал.

– Смирено, достојанствено и одговорно, како и доликује оваквом удружењу, радимо и чекамо вријеме када нам пандемија неће бити камен спотицања – истакли су из Кола.

Свети Сава, као школска слава, како су казали у образовним установама у Дервенти, биће примјерено обиљежен. У школама кажу да су планирани скромнији програми, без школских представа и других свечаности које су до сада пратиле 27. јануар.

Рецитовање

Свештеник Радојица Ћетковић казао је да дјеца и ове године имају прилику да у Саборном храму рецитују пјесме посвећене Светом Сави. Потребно је да се малишани пријаве у цркви, те да 27. јануара дођу на молитву.

Related posts

Дијелови неколико села
у понедјељак без струје

Derventski List

У недјељу чишћење
обала ријеке Укрине

Derventski List

Предајом нелегалног оружја
грађани су амнестирани од санкција

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još