Друштво

Повољније опремање
возила за зиму

Законска обавеза посједовања зимске опреме за сва возила важи од 1. новембра, па иако временске прилике још увијек нису ни близу зимским, савјесни возачи ових дана опремају возила за зимске услове.

Добра вијест је да су нове гуме и сервис пред зиму повољнији у односу на лани, а још увијек нема ни гужви у вулканизерским и аутомехаричарским радњама.

Вулканизер Борис Маркуљевић каже да је прошле године пред зиму било много више посла и да возачи очигледно чекају захлађење.

– Прошле јесени смо имали много већу потражњу за новим гумама иако су биле скупље за пет до десет одсто него сада. Гума величине 195/65/15 са монтажом и балансирањем кошта 110 марака, а димензије 205/55/16 од 115 до 120 КМ – објашњава Маркуљевић додајући да они који желе замјену својих гума, монтажа и балансирање коштају од десет до 20 марака.

Ни у сервису „МБ Моторс“ још увијек нема гужве, а неки брендови гума такође су повољнији него прошле сезоне. Гуме, у зависности од произвођача, коштају од 90 до 200 марака, док су услуге замјене од десет до 15 КМ. Најтраженији су акумулатори од 75 ампера и они коштају од 177 до 235 КМ – кажу у овом сервису.

У радњи „Вупром“ кажу да је комплетна опрема за зиму у повољнија него прошле зиме.

– Акумулатори које имамо у понуди коштају од 160 КМ па навише, антифриз од шест до 11 марака, брисачи су од 12 КМ, а ланци за гуму „петнаестку“ 45 марака – рекли су у овој радњи.

Без обзира на временске прилике које још увијек не слуте на зиму, Војо Бјелошевић је аутомобил припремио за снијег и минус.

– Имао сам гуме од прошле године, па сам ту уштедио значајан износ, и већ сам их монтирао. Не желим да чекам како због гужви код вулканизера, тако ни да „зарадим“ казну – рекао је Бјелошевић.

Посједовање зимске опреме на путевима у Републици Српској и БиХ обавезно је до 1. априла 2024. године без обзира на временске услове.

Зимска опрема подразумијева зимске гуме на свим точковима возила или зимске гуме на погонским точковима и ланце за снијег. Под зимском опремом сматрају се и гуме за љетњу употребу на свим точковима са минималном дубином газећег слоја четири милиментра и ланцима за снијег.

Казне

Казна за непосједовање зимске опреме је 40 марака за возача, 500 КМ за предузећа или друго правно лице и исто толико за физичко лице које обавља дјелатност превоза. Осим новчане, прописана је и казна искључивања из саобраћаја.

Related posts

Велика љубав према малим мотоциклима

admin

Радионица прилика за учење о празнику и дружење

admin

Ивана Симић и Дајана
Дујаковић у „Ритму Европе“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još