Друштво

Снијег и минуси опет задали главобољу воћарима

Тренутне временске прилике неће наштетити воћу које је у стању мировања, међутим кајсијама и трешњама које су већ процвјетале, снијег и ниске температуре неће донијети ништа добро.

Први дани прољећа, као и лани, донијели су снијег и ниске температуре које су се спуштале неколико подиока испод нуле, а за воће овакве временске прилике дугорочно нису нимало пожељне. Према ријечима инжењера воћарства и виноградарства Бранислава Чокића снијег и краткотрајни јутарњи мразеви не штете воћњацима, ако није дуготрајна.

– За неке врсте биљака овакве временске прилике су и пожељне, међутим осјетљивије воћке бивају уништене –  објаснио је Чокић.

За око 6.000 садница крушке и јабуке још увијек није забринут воћар Милован Илић из Церана.

– Моја очекивања су да снијег није нашкодио воћкама, али то ћу тек видјети када вријеме мало отопли – казао је Илић додајући да је он крушке и јабуке третирао стандардном заштитом, те да је мишљења да се не постоји адекватна заштита од смрзавања.

Близу 7.000 садница шљиве, има Звонко Рашић из Модрана и како каже, за шљиву за сада „нема зиме“.

– Мој воћњак је релативно млад и чак ни ове године не очекујем пун род, али чињеница је да шљива цвјета и пупа нешто касније, мислим да јој мартовски снијег и мраз неће нашкодити – објаснио је Рашић додавши да иако је веома тешко и захтјевно одржавати толики број садница, труди се да користи што мање хемикалија и да је већину ствари препустио природи.

Према најавама метеоролога, до краја седмице температуре би требало да расту до близу 20 степени, а дугорочније прогнозе не показују повратак снијега и минуса.

Ратари

Мраз и снијег нису угрозили ратарске ни ране повртарске културе, напротив, био је од велике користи.

– Киша је много већи непријатељ за пшеницу и зоб у марту и априлу, него што је то снијег – потврдио је ратар из Босанских Лужана Далибор Гаџа.

Related posts

Екстремно високе температуре све до викенда

admin

Борачке категорије заслужују посебан сензибилитет друштва

admin

Нотама саткали најљепше нити

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još