Друштво

Снијег и минуси опет задали главобољу воћарима

Тренутне временске прилике неће наштетити воћу које је у стању мировања, међутим кајсијама и трешњама које су већ процвјетале, снијег и ниске температуре неће донијети ништа добро.

Први дани прољећа, као и лани, донијели су снијег и ниске температуре које су се спуштале неколико подиока испод нуле, а за воће овакве временске прилике дугорочно нису нимало пожељне. Према ријечима инжењера воћарства и виноградарства Бранислава Чокића снијег и краткотрајни јутарњи мразеви не штете воћњацима, ако није дуготрајна.

– За неке врсте биљака овакве временске прилике су и пожељне, међутим осјетљивије воћке бивају уништене –  објаснио је Чокић.

За око 6.000 садница крушке и јабуке још увијек није забринут воћар Милован Илић из Церана.

– Моја очекивања су да снијег није нашкодио воћкама, али то ћу тек видјети када вријеме мало отопли – казао је Илић додајући да је он крушке и јабуке третирао стандардном заштитом, те да је мишљења да се не постоји адекватна заштита од смрзавања.

Близу 7.000 садница шљиве, има Звонко Рашић из Модрана и како каже, за шљиву за сада „нема зиме“.

– Мој воћњак је релативно млад и чак ни ове године не очекујем пун род, али чињеница је да шљива цвјета и пупа нешто касније, мислим да јој мартовски снијег и мраз неће нашкодити – објаснио је Рашић додавши да иако је веома тешко и захтјевно одржавати толики број садница, труди се да користи што мање хемикалија и да је већину ствари препустио природи.

Према најавама метеоролога, до краја седмице температуре би требало да расту до близу 20 степени, а дугорочније прогнозе не показују повратак снијега и минуса.

Ратари

Мраз и снијег нису угрозили ратарске ни ране повртарске културе, напротив, био је од велике користи.

– Киша је много већи непријатељ за пшеницу и зоб у марту и априлу, него што је то снијег – потврдио је ратар из Босанских Лужана Далибор Гаџа.

Related posts

Представе, приредбе и маскенбал за крај полугодишта

admin

Уз рад и заједништво живот
у селу даје најљепше плодове

Derventski List

Игор све ближе
скупом лијеку

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još